Румънски и БГ джебчии ни обират в рейса, парка и големите магазини преди празниците

26 Април 2024 | 00:04
0 коментара
Криминално
България
Румънски и БГ джебчии ни обират в рейса, парка и големите магазини преди празниците

Румънски джебчии обират ловко пътници в градския транспорт, а българските им колежки гастролират в паркове, молове и големи магазини. „Най-много джебчийски кражби в момента има в София, Пловдив, Варна и Бургас. Обикновено крадците действат в светлата част на деня. Подбират жертвите си сред възрастните хора, които не са бдителни, и малки деца“, казаха разследващи от ГДНП пред „Телеграф“.

Чужденци

Масово по големите градове са плъзнали мъже джебчии от Румъния. Движат се в групи от по двама-трима. Единият обичайно бърка по чанти, джобове и раници, другите двама следят дали някой го гледа. Винаги действат в градския транспорт, не смеят да припарят моловете и големите магазини, коментираха полицаи. Само преди 10 дни една от най-ловките групи джебчии от Букурещ е била задържана в София след серия удари в транспорта. От прокуратурата поясниха, че става въпрос за трима мъже, които се движели по градските линии. Те били спипани в кв. „Сухата река“, като в този район извършвали и най-много посегателства. Техни колеги от Букурещ обаче продължават да се изявяват в по-големите градове у нас. „Не се притесняват от камери в рейсове и трамваи. Има някои, които са лежали и в затвора, бързо крадат и се изнасят“, обясниха полицаи. По думите им в парковете зачестяват джебчийските кражби особено със затопляне на времето.

Тактики

„В парковете действат български крадли. Обикновено са гастрольорки от Елин Пелин и Варна, както и от кв. „Факултета“ в София. Те вървят по три и преследват набелязаната жертва по-дълго време, за да имитират, че са в същата посока. Водят оживен разговор по някаква тема, за да отвличат вниманието на хората. Също дебнат и в магазините, в пробните, когато хората са по-разсеяни“, разкриват криминалисти. Джебчийските кражби зачестяват с наближаването на празниците.

Великден  

Тази неделя е Цветница, а след това идва Великден. Тогава хората започват масово да пазаруват както в хранителните магазини, така и в тези за дрехи и подаръци, обясняват криминалисти. Именно в тези моменти, когато има блъсканица и по-големи опашки и бързане, действат джебчийките. Вече имало оперативна информация, че някои от тях са се завърнали от чужбина, за да изкарат празниците у нас. „По пътя обаче минават през два или три големи града и крадат в тях. Така си отивам вкъщи с пълни ръце“, предупреждават полицаи. Друг притегателен център за джебчийките са пазарите. Обикновено те са запазена територия за живущи от махалите. Така например на Женския пазар редовно крадат жени от „Факултета“. Имало е случаи групи оттам да стигат и до бой с техни гастролиращи колежки от Костинброд и Елин Пелин. „Ние си познаваме контингента. Редовно хващаме различни групи. Повечето от тях са с по няколко присъди. Обикновено лежат по една година в затвора, след което излизат и всичко започва отначало“, признават разследващи.

Съвети на МВР

- Ако пътувате в градския транспорт, дръжте портмонето и документите си под око.
- По възможност раници и дамски чанти да са пред гърдите, за да има пряка видимост върху тях.
- Ако носите голяма сума пари, никога не я дръжте на едно място, а я разделете. 
- Когато се разхождате в парка и видите съмнителна групичка от 2-3 жени да ви следва неотлъчно дълго време, опитайте да спрете и да видите дали ще ви подминат.
- Дори да ви откраднат малка сума пари или по-евтина вещ, подавайте сигнал на тел. 112.

Нашенки запалиха Германия, Австрия и Швейцария

Най-опитните ни джебчийки, които работят в чужбина и си идват у нас само за празниците, буквално са запалили три държави. Това са Германия, Австрия и Швейцария, сочат оперативните данни на МВР. Масово срещу тях се организирали  хайки и ги давали на съд. Нашенките вършеели в големи магазини и около туристически забележителности, тъй като там жертвите им носели повече пари.Телеграф/Виктория Пенкова

Румънски и БГ джебчии ни обират в рейса, парка и големите магазини преди празниците

Добавете Вашия коментар

TOP