Румен Радев в Петрич: Пиринска Македония е крепост на българщината

28 Октомври 2022 | 21:53
0 коментара
Политика
Румен Радев в Петрич: Пиринска Македония е крепост на българщината

Несправедливият Берлински конгрес остави македонските българи отвъд граничната бразда на Свободна България, но не успя да им отнеме упованието, че не е далеч денят на обединението с Отечеството. Те продължиха да бъдат неразделна, животворна част от общото духовно и културно пространство на българския народ. Неразделна част от политическия, обществен и културен елит на България, македонските българи продължаваха да напомнят на своите свободни братя за техния неотменим дълг към все още поробените.

Това каза президентът Румен Радев в Петрич където участва в тържествата по повод на 110 години от Освобождението на града. "Съдбоносните дни на Балканската война белязаха време на върховен национален подем и върнати надежди за Пиринска Македония. Този многовековен български край получи свободата си по стъпките на Седма Рилска дивизия и на доблестната чета на капитан Никола Парапанов, възвестила в Петрич пристигането на дълго чаканата родна, българска власт. Във войните за национално обединение македонските българи воюваха рамо до рамо с братята си от Свободна България, каза още Радев и подчерта: Свободата на Пиринска Македония се превърна в щит за местното население. В спасение от насилственото обезбългаряване и погромите върху българското самосъзнание и родова памет. В щит срещу жестоко налаганите чужди доктрини, които имаха една цел - да заличат всичко българско.

 

Според Радев "днес Пиринска Македония продължава да бъде крепост на българщината, на родолюбието и историческата истина, от която все така се нуждаем и днес".

"Тук все така пламенно се отстояват честта и достойнството на македонските българи, на техните вековни традиции и каузи. И няма как да бъде иначе. Повече от хилядолетие защитниците на българската земя напояват Беласица с кръвта си. В народната ни памет живее споменът за подвига на Самуиловите воини, за себеотрицанието на поколения възрожденци и революционери, за славните страници на войните за национално обединение. Нека днес сведем глави в знак на дълбока признателност към всички, отдали живота си пред олтара на Отечеството. И нека техният героизъм и себеотрицание бъдат задължение за всички ни да продължим да отстояваме българския дух в Пиринска Македония", каза още Румен Радев. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP