Румен Радев участва на тържествената заря-проверка в Гоце Делчев

05 Май 2023 | 08:07
0 коментара
Култура
Благоевград
Румен Радев участва на тържествената заря-проверка в Гоце Делчев

Президентът Румен Радев бе официален гост на честванията по повод 120-ата годишнина от гибелта на Гоце Делчев в града, чийто патрон е големият български революционер.

В тържественото си слово по време на заря-проверката в центъра на града държавният глава акцентира върху личността на героя, който би трябвало да бъде обединителна фигура на Балканите и в съвремието, в което живеем.

"Нека неговото верую намери своето безкомпромисно място в обществения живот и в ежедневието на гражданите на Балканите. И ако днешна Република Северна Македония претендира, че следва заветите на Гоце Делчев, защо не намира сили да впише в конституцията си неговите сънародници, за чиято свобода той пожертва живота си", каза в словото си Румен Радев и добави:

"Вярвам, че рано или късно ще се намерят далновидни политици, които да претворят делото на Гоце Делчев в живота, за да може неговите завети да продължат да ни обединяват. Защото идеалите разцъфват само тогава, когато се напояват с истината, когато над тях грее слънцето на достойнството на истинските човешки ценности, когато всеки човек може да живее живота си свободно и независимо“

Министри, кметове, представители на различни институции и признателни граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев.

Добавете Вашия коментар

TOP