Румен Радев: Трябва да изведем България от безпътицата и да я върнем като достойна държава в европейското семейство

01 Ноември 2016 | 21:07
0 коментара
Политика
Румен Радев: Трябва да изведем България от безпътицата и да я върнем като достойна държава в европейското семейство

Много трябва да променяме, трябва да изведем България от безпътицата, от загубата на национално достойнство, да я върнем като достойна държава в европейското семейство, където й е мястото. Това заяви кандидатът за президент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП ген. Румен Радев по време на младежка вечер, организирана от МО в БСП.

„Млади приятели, за мен е чест на този свещен български празник да сме заедно, ден, в който почитаме паметта на знайни и незнайни българи, които запалиха искрата на българщината и я пренесоха през вековете до днес, обърна се Радев към младежите в БСП.

Той изтъкна, че именно младите хора са будители по призвание и запита – „кой друг ако не млад човек да се бори, мечтае, да гради бъдеще, да събаря статукво.

„Вие сте бъдещето, вие ще разбиете статуквото и ще донесете промяната, от която всички имаме нужда. На тези избори не оставяйте вкъщи, да, всички знаем как се правят избори в България - първи тръгват да гласуват най-възрастните хора, работещите - в средата на деня, младите не гласуват масово в последните години. Този път се обръщам към вас, не го правете, не харизвайте съдбата си на други, тази съдба е ваша. Благодаря ви, че сте останали в България”, апелира към младите Радев.

„Много трябва да променяме, трябва да изведем България от безпътицата, от загубата на национално достойнство, да я върнем като достойна държава в европейското семейство, където й е мястото. Нека да направим България, такава, с такова образование, че всеки млад човек да може да открие таланта си и да го развие, да направим такава трудова заетост, че всеки млад човек да развие този талант и да бъде удовлетворен от себе си, да се търсят алтернативни пътища навън. да нравим така, че тази Европа, за която мечтаем, да изградим, тук, защото ние сме част от Европа и трябва да го осъзнаем най-накрая. Няма да е лесно и много неща всички заедно трябва да ги свършим, но най-важното е да се излезе от това състояние на примирение и да поставим високи цели”, подчерта кандидатът за президент.

Според него някак си сме свикнали, че дъното е отреденото за нас (българите) вече много години.

„Нека си поставим целта да се предвидим напред в европейската фамилия, там ни е мястото. За това трябва ясна визия и програма за повишаване на стандарта и качеството на живот на всички български граждани. За да стане това трябва средата на сигурност, достойнство и онзи спойващ елемент, който да обедини всичко това, наречен българска духовност”, убеден е Радев. „В началото се опитаха да ме обвинят, че съм бил рисков играч, по-скоро съм играч, който се опитва по-най добрия начин да оползотвори възможностите си. Във всеки полет има риск, който трябва да е премерен и да стои идея зад него. Нека с нашия риск да полетим заедно към тази нова цел, която България чака отдавна, не се поддавайте на апатията, опитват се да ни притиснат по всеки начин, но няма да се дадем”, зарече се той.

Радев отговаряше и на въпроси на младежите в БСП.

Той обясни, че няма да иска промяна на конституцията.

„По-важно за мен е как се упражнява тя. Президентът имаше много възможности да наложи вето, не ги упражни. Президентът трябва да е партньор на всички институции и да е инициатор. Важно е, когато президентът види ощетяващ закон за гражданите, да му се противопостави. Президентът не трябва да е силовак, но да е силен с мъдрост и ценностна система, почиваща на националните интереси”, заяви Румен Радев.

От друга страна той подчерта, че КСНС не трябва да работи на парче, а да има ясна визия и решения. Безкомпромисна политика, по отстояване на националния интерес, каза Радев във връзка с отношенията ни с Турция.

Според него НАТО и ЕС трябва да бъдат съюзници на Русия в борбата с тероризма. Относно СЕТА, риск или перспектива, Радев заяви, че към момента е много повече риск. „СЕТА означава изземване на суверенитета и от институциите ни и прехвърляне на чужди корпорации. Даже не знам дали управляващите в НС и МС осъзнават точно какво се подписва. Някои от тях си признаха, че са го подписали без да са го чели. Съмнявам се, че са го чели всички. По този начин те сами придават правомощията си в ръцете на чужди корпорации. Те ще имат право да атакуват актове на МС и НС, относно трудовите права, екологични норми. Не можем да приемем това”, заяви кандидатът за президент. Молдова, Украйна и Сърбия – там ще отиде първо Радев, ако стане президент.

„Сънародниците ни там имат нужда от подкрепата ни - финансова, морална и организационна, за двойното гражданство - тези хора чакат на опашки и чакат с години, докато получат паспорт. Трябва да ги подкрепяме, за да не изгасва тази българска искра, напротив огънят трябва да се разгорява все повече”, категоричен бе Румен Радев.

Той подчерта, че образованието е елемент от националната сигурност. „Това е един от най-важните въпроси. Не може неграмотен човек да гради конкурентноспособна икономика. Ще изведем образованието като приоритет, където се полага. Образованието и борбата с бедността ще бъдат приоритет”, обеща той.

Според него не може болна нация да има сигурност и бъдеще. „Пръстовите отпечатъци противоречат на европейски конвенции за правата на човека. Трябва да задържим лекарите си в тук в България, да им създадем условия и да има хуманно отношение към пациентите, да не ги делим”, убеден е Радев.

От друга страна той коментира и бежанската криза, която, според него вече засяга България.

„Минете през „Лъвов мост”, говорете с хората в Харманли. Толерантен народ сме, трябва да помагаме на хората, които бягат от ужаса на войната, това са бежанците, броят им е минимален, тук говорим за нелегални мигранти. Политиката ни трябва да е за защита на националния ни интерес, крайно време е да имаме ясна позиция. Трябва да знаем как, до къде и какво значи интеграция”, категоричен бе Румен Радев./БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP