Румен Радев след срещата на върха на НАТО: Съюзници влизат в батальона на България

24 Март 2022 | 16:29
0 коментара
Политика
Румен Радев след срещата на върха на НАТО: Съюзници влизат в батальона на България

Съюзнически сили ще влязат в многонационалния батальон на България. Военният конфликт в Украйна не трябва да се разраства. Ако НАТО се намеси във войната, ще се стигне до Трета световна война. Това стана ясно от изявлението на президента Румен Радев след срещата на върха на НАТО. На нея бе обсъдена променената среда на сигурност и предизвикателствата пред стабилността и сигурността в Източна Европа, произтичащи от войната в Украйна.

От думите му стана ясно още, че премиерите на Великобритания и Италия са предложили техни военни да се присъединят към многонационалната батальонна група на България.  

"Знаете има вече рота от САЩ с бронирани машини. Днес премиерът Борис Джонсън изяви готовност Великобритания да изпрати своя рота със състав от 150 човека. Италианският премиер Марио Драги също заяви такава готовност. България е отворена за участие на нашите съюзници", подчерта държавният глава. Вече има механизъм “Диана”, има фонда на НАТО за иновации, така че да има взаимно участие в разработването на нови технологии. Президентът очаква по-силно индустриално сътрудничество, когато купуваме военно оборудване отвън, да има по-голямо взаимодействие с нас, с научната ни област и с индустрията. “Да имаме съвместна разработка на нови оръжейни системи и съвместно производство - за да се запълва технологичната пропаст между нас”, подчерта президентът.

Той коментира също така, че сред най-обсъжданите теми на срещата са били плановете на много държави рязко да увеличат военните си бюджети на фона на войната в Украйна. "В хода на военните действия множество страни взеха решение да си увеличат разходите, а това означава нови способности. Има държави, които отдавна са постигнали 2% от своя БВП за военни разходи. Те подчертаха, че отиват вече към 2,5%, някои отиват и на 3%. Чуха се и такива, които планират в близките години да достигнат 4% от своя БВП", допълни Радев.

България е изложила пред НАТО своите виждания за необходимостта да се работи активно със съседните ни страни за изграждане с финансовите механизми на Алианса на системата от тръбопроводи за осигуряване на гориво, посочи още президентът.

Добавете Вашия коментар

TOP