Румен Радев: По Конституция трябва да обявя избори през септември

12 Юли 2022 | 12:38
0 коментара
Политика
Румен Радев: По Конституция трябва да обявя избори през септември

По Конституция трябва да обявя избори през септември. Това заяви президентът Румен Радев.

Румен Радев ще връчи втория мандат на ГЕРБ-СДС в рамките на дни. Ако изборът на партиите е отново предсрочен вот, държавният глава счита за целесъобразно те да се проведат в началото на октомври, за да има легитимност един нов парламент.

„Очевидно политическата криза в страната се изостря. Всяка политическа партия с амбиция за обществена подкрепа трябва ясно да заяви какъв изход предлага. Бързото и безрезултатно изчерпване на процедурата по съставяне на правителство преди края на юли приключва дейността на правителството и парламента”, обясни той.

Радев отчете, че партиите чертаят все по-дебели червени линии помежду си. Затова, по думите му, съставянето на правителството след потенциални предсрочни избори става все по-трудно.

„Предстои да връча мандат на втората по численост парламентарна група. Ако и тя го върне, ще поканя всички парламентарно представени партии на консултации, за да чуя каква формула предлагат за изход от кризата, какви са техните нагласи за коалиране и около какви приоритети и програми”, добави той.

Очаквайте подробности!

Добавете Вашия коментар

TOP