Румен Радев: Няма пряка военна заплаха за сигурността на България

24 Февруари 2022 | 10:22
0 коментара
Политика

Няма пряка военна заплаха за сигурността на България. Но има редица рискове. Това каза на брифинг президентът Румен Радев.

„Това е абсолютно недопустимо - във 21 век в Европа да летят стратегически бомбандировачи, ракети, въздушни и морски десанти с удари по суверенна държава. Категорично недопустимо. Оценяваме в момента и правителството продължава да извършва отчети. Тези анализи ще продължат и днес , и утре с търсене на всички възможни варианти, така че да няма прекъсване в енергийните доставки на газ, петрол, на храни, на стоки от първа необходимост. Търсят се и се работи по всякакви алтернативни трасета и доставки. В ход са дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността. Важно е България няма да допусне и ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО, в системата за национална и колективна сигурност. В ход са консултации в рамките на НАТО. Важно за нас е съдбата на нашите сънародници от Украйна. Броят на хората, които искат евакуация надхвърлят 4000. Ще направим всичко възможно тези сънародници да бъдат евакуирани-. Обръщам се към всички българи в Украйна и всички украински граждани, които желаят да потърсят убежище в България – ние сме отворени. Ще направим всичко възможно по безопасен начин да бъдат транспортирани до България и да им се окаже помощ. Ще търсим заедно колективен отговор и ще продължаваме да правим всичко възможно да гарантираме сигурността на българските граждани", допълни още Радев.

"Осъждаме остро действията на РФ, това е недопустимо. България ще говори и с ЕС, и с НАТО. Днес в осем часа ще бъда в Брюксел, отговорът на ЕС ще бъде в един глас. Следим ситуацията ежечасно и ще направим всичко възможно заедно рисковете да не повлияят на българските домакинства. Ще информираме своевременно за всички действия, които предприемаме", каза премиерът Кирил Петков по време на брифинга.

В срещата участваха председателят на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, министърът на отбраната Стефан Янев, министърът на външните работи Теодора Генчовска, вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на служба "Военно разузнаване" бригаден генерал Венелин Венев и председателят на ДАР Антоан Гечев.

Добавете Вашия коментар

TOP