Румен Радев: Курсът на новото правителство тласка България към войната

23 Юни 2023 | 09:47
0 коментара
Политика
България
Румен Радев: Курсът на новото правителство тласка България към войната

Курсът на новото правителство е да тласка България все по-близо до войната.

Това коментира пред журналисти на летището в София президентът Румен Радев, цитиран от БТА. Държавният глава заминава на посещение за Австрия по покана на австрийския федерален канцлер Карл Нехамер.

"Не считам, че е уместно политици със скромна електорална подкрепа да говорят и да поемат тежки ангажименти от името на България", добави Румен Радев.

Някои политици гледат на тази война сякаш са в театър и са се разположили удобно сред публиката с измамното убеждение, че ще останат само зрители.

Радев трябваше да ръководи българската делегация за участие в срещата на държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО на 11-12 юли във Вилнюс. Министерският съвет обаче прие в сряда решение делегацията да бъде оглавена от министър-председателя акад. Николай Денков.

Радев заяви във вторник, че ще бъде грешка, ако България се присъедини към споразумението за предоставяне на снаряди на Украйна - позиция, която се различава от тази на правителството. През май страните от ЕС финализираха споразумение да изпратят на Киев един милион 155-милиметрови снаряда, както и ракети, до края на март следващата година. На форум в София, посветен на зеления преход в страните от Централна и Източна Европа и енергийната свързаност, президентът повтори тезата си, че страната ни не трябва да се намесва с предоставяне на оръжия във войната в Украйна.

В сряда министърът на отбраната Тодор Тагарев, който ще бъде част от българската делегация на срещата на НАТО, каза, че България подготвя нов транш военна помощ за Украйна и потвърди, че страната ни ще се включи в споразумението за предоставяне на боеприпаси, които да помогнат на Киев да се справи с руската инвазия.

Добавете Вашия коментар

TOP