Румен Радев: Има места и събития, съхранили величието на нашия народ, които ни карат да вдигаме гордо чела

14 Май 2023 | 22:29
0 коментара
Общество
България
Румен Радев: Има места и събития, съхранили величието на нашия народ, които ни карат да вдигаме гордо чела

Има места и събития, които ни карат да вдигаме гордо чела, защото са съхранили величието на нашия народ, каза президентът Румен Радев в Априлци.

Той участва на отбелязването на 147 години от обявяване на Новоселската република, част от епопеята на Априлското въстание.

Източник: БТА

„За мен е чест да бъда днес в Априлци – гордият символ на въстанието, което през пролетта на 1876 г. отвори пътя към възкръсването на България. По него поеха непокорните, тези, за които свободата бе по-скъпа от живота, които възвестиха волята на цял един народ към независимост и отвориха широко очите на Европа. Едва ли има род в Априлци, който да не е дал кървав дан за българската свобода. Непокорните балканджии през вековете съхраниха своето огнище като крепост на българския дух. Оттук минаха стъпките на Дякон Левски, който със словото си претвори своята вяра в българската свобода във всенародна кауза. Апостолите от 1876 г. разпалиха пламъка на революцията, за да превърнат Ново село, Батошево, Кръвеник и региона в най-големия център на въстанието в Северна България“, посочи в слово си президентът.

Източник: БТА

По думите му след Априлското въстание не остават паметници на военни победи, а костници. Това е въстанието на осъзната саможертва в името на свободата, обречен бунт на селяни, даскали, занаятчии и попове, на будните глави, дръзнали да провъзгласят Новоселската република. Макар и оцеляла само девет дни, тя се превърна в непреходното вдъхновение на нова България, добави Румен Радев. 

Източник: БТА

Той каза още, че днес отдаваме почит към тези, които намериха сили, идеал, идея, виждане за бъдещето на България, за да продават своя имот и да се въоръжават, защото за тях нямаше по-ценно от свободата.

„Нека днес склоним глави пред подвига на апостолите през 1876 г., на знайните и незнайни мъже, жени и деца, положили живота си за българското възкресение, които ни показаха, че родолюбието не е грях, а изборът на достойните, че българската свобода от нас зависи. Нека помним, нека имаме за пример този подвиг", призова президентът.

Източник: БТА

По време на церемонията той прие почетния строй на представителните части на Българската армия. Програмата включваше и тържествена заря-проверка.

Кметът на община Априлци Тихомир Кукенски също се обърна към присъстващите, припомняйки подвига на миналите поколения. „Нека днес имаме същата готовност да се разделим с бъдещето, за да има настояще“, каза кметът 

Източник: БТА

На церемонията присъстваха конституционният съдия Атанас Симов, министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, министърът на отбрана Димитър Стоянов, заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, народни представители, кметове и други официални гости.

Източник: БТА/Даниела Балабанова  

Добавете Вашия коментар

TOP