Румен Радев идва в Благоевград

04 Октомври 2022 | 10:25
0 коментара
Общество
Румен Радев идва в Благоевград

Президентът Румен Радев поканен в Благоевград за честване на 110 години свободна Горна Джумая. Очаква се да пристигне на 5 октомври за тържествената церемония. Предвиден е молебен в памет на загиналите в борбите за освобождението от турско робство, който ще отслужи Неврокопският мтрополит Серафим.

Програмата в Благоевград продължава с ритуал на площад "Мите Марков" В 11.30 часа е празничната сесия на ОбС-Благоевград в зала "22 септември". Историческа възстановка, тържествен преглед на знамената и заря-проверка, са част от наситената с патриотизъм програма по повод 110 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония.

Началото на програмата е тази вечер,когатопредстои тържествен преглед на исторически знамена и униформи на Българската армия. Събитието ще се проведе на пл. „Георги Измирлиев“, като тази година към колекцията, която ще бъде представена, са включени нови знамена. 

На 5 октомври, от 9.00 часа, в двора на църквата „Въведение Богородично“ ще бъде отслужена панихида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая от османско владичество. Отново там, пред паметните плочи на Майор Иван Павлович Орлински и генерал Спас Георгиев, ще бъдат положени цветя в знак на почит и признателност.

Непосредствено след това на площад „Македония“ предстои издигане на националното знаме на Република България, след което, от 10.30 ч., ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Македоно-одринското опълчение, намиращ се на пл. „Мите Марков“.

Добавете Вашия коментар

TOP