Румен Радев: Докато управлява служебно правителство, няма да даваме на Украйна изтребители, ракетни комплекси и танкове

21 Март 2023 | 22:27
0 коментара
Общество
България
Румен Радев: Докато управлява служебно правителство, няма да даваме на Украйна изтребители, ракетни комплекси и танкове

България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна. България ще подкрепи европейските дипломатически усилия за възстановяване на Украйна. Докато управлява служебното правителство България няма да предоставя на Украйна своите изтребители, нито своите зенитно-ракетни комплекси, нито танкове и бронетранспортьори. Това заяви президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.


Радев подчерта, че е редно отсега българските граждани да знаят каква е позицията на партиите, който след изборите ще решават от името на България дали ще бъдат част от усилията за възстановяване на мира или за удължаване на войната в Украйна. Държавният глава обясни, че не може да коментира разкритията на прокуратурата от миналата седмица без да е запознат с обстоятелствата.

“Ние имаме нужда от една пълноценна правосъдна реформа, с която да се ангажират всички политически партии. Правосъдна реформа, която да изключва както произволни арести, така и избирателното правосъдие, така и бягството от липсата на наказание.”, категоричен е Радев.

“Финансите на държавата са стабилни. Финансовото министерство държи стабилни държавните финанси. Категорични спекулации са, че ще има орязване на заплати и пенсии.

Категорични спекулации са, че промяна на курса на лева спрямо еврото и че тук ще има нови заеми от Международния валутен фонд”, посочи Радев. Държавният глава отбеляза, че сме далеч от негативните сценарии, но дали ще стигнем до тях зависи народните представители.

Той посочи, че очаква законовите промени, които предлага Министерството на правосъдието, да бъдат приети от следващото НС.

Радев подчерта, че очаква отговорност, разум и приемане на законопроектите, защото без тях няма как да говорим за борба с корупцията.

“Докладът на Държавния департамент констатира проблеми отдавна познати на българите. България дължи пълноценна правосъдна реформа не на някой в чужбина, а на своите граждани”, подчерта държавният глава. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP