Румен Петков, ПП АБВ: Решението за името Северна Македония е плод на външен натиск

20 Юли 2018 | 17:28
0 коментара
Политика

Решението за името Северна Македония е плод на външен натиск, като е продиктувано от аргумента за разширяването на НАТО. Това каза пред медиите в Благоевград Румен Петков, лидер на ПП АБВ.

 „Ние подкрепяме участието на Македония в ЕС и в НАТО, но въпросът е цената, която ще плати България и региона.  Ако се върнем назад във времето виждаме, че всички решения на наша територия, които са взимани под външен натиск, са с цената на много човешки жертви, напрежение, разрушение и връщане на региона изцяло назад“, каза Петков. По думите му в момента ние сме в Северна Македония и определи, че няма разногласия по този въпрос.

„Професор Проданов каза, че ние граничим със себе си, а ние даже не граничим със себе си, ние просто сме у нас. Когато се правят такива внушения и се и се внушават такива предпоставки- резултатите са налице. Приключилото вчера изследване на общественото мнение в Македония показва, че 55% са категорично против смяната на името, 75% от православните са против смяната на името, т.е. смяната на името трябва да се подкрепя от албанците. Ако за разширяването на НАТО , цената е разделянето на обществото в съседната наша държава, ще фаворизираме Албания, но това означава ли, че 30% ще решат съдбата на Македония“, каза Петков.

По думите му  македонският министър- председател заема позицията за референдум, който ще е задължителен, съвещателен характер и няма да е задължителен за населението.

„Нали нямаме съмнение, че албанската общност ще излезе като един да гласува. Скептичен съм, че православните християни ще се втурнат да участват в референдума, така масивно, организирано и резултатно, както ще го направят албанците. Трябва да си даваме сметка, че когато се предвижват такива процеси и българската държава съзнателно отсъства. Външно министерство заяви, че всички имена за нас са приемливи и с един зоологически ентусиазъм прегърнаха и „Илинденска Македония“ , „Северна Македония“.

Министър- председателят още по време на нашето председателство, отстъпи активните  преговори в ръцете на Ципрас Мултидисциплинарната комисия се е занимала с едно- да заяви стая, в която да се събира и да приеме някои правила, които на този етап са нелегални за работата си“, каза Петков.

По думите му 50 от най- солидните представители на академичните среди на България подготвиха и разпространиха достатъчно деликатно един текст, който е достатъчно аргументиран и трябва да бъде чут от институциите.“ От комисията нито откликнаха на нашия апел да се събере и да подготви едно общо виждане, което да бъде представено на българската и на македонската страна, нито зае някаква позиция до сега, което ми навява съмнението, че в тази комисия има определена степен на зависимост.

Лидерът на ГЕРБ каза преди две години , че географското понятие „Северна Македония“ е абсолютно неприемливо за нас, а какво стана за две години. Кой му скърши гръбнака, че днес да приветства Северна Македония? Има неща, за които ние българите трябва да си даваме ясна сметка, че са недопустими. Когато ние се стремим да отсъстваме някой ще взима решенията, но ние ще плащаме сметката. Нашият апел е комисията по най- бързият начин да покани на среща тези български патриоти , да изслуша техните аргументи и да направи всичко, което и е вменено с този договор и с разпоредбата, за да защитят институциите, ако не искаме този низ от предателства и провали да има своя естествен финал“, каза още Петков.

Добавете Вашия коментар

TOP