Румен Овчаров: Борисов знае, че токът трябва да се вдига, но трябва друг да е виновен

23 Юни 2015 | 09:27
0 коментара
Политика
Румен Овчаров: Борисов знае, че токът трябва да се вдига, но трябва друг да е виновен

Бойко Борисов знае, че токът трябва да се вдига, но трябва друг да му е виновен. В момента НЕК купува ток на 200 лева и го продава на 137 лева. Няма как това да продължава. Орешарски задържа цената, но и Борисов преди това задържа цената. Това обяви социалистът Румен Овчаров пред БНТ. По темата за електроенергията той каза, че не е добре КЕВР да е на подчинение на депутатите, а сега решението да се отложи увеличението на цената на тока е точно такова – политическо.

Овчаров каза още, че има място да се свиват пари в енергетиката, но нещата у нас са на такъв етап, че това може да се окаже фатално.

„Може да се намалят инвестициите в ремонтите, в мрежата. И като дойде зима, нещата се блеснат. Тази година 1/3 от страната остана без ток, а през следващата зима може и половината страна до остане без ток”, обясни Овчаров.

Попитан за недоволството на бизнеса, че се увеличава цената на електроенергията, Овчаров обясни, че бизнесът у нас работи на 50% от цената за бизнеса в Европа, но в същото време продукцията на нашия бизнес е между 2 и 7 пъти по-енергоемка от тази на конкурентите им в Европа.

„Няма как това да продължи да е за сметка на НЕК. В момента бизнеса плаща три пъти по-малко от хората такса към обществото. Ако не се намали ножицата тук, трябва да се вдига цената за хората”, каза още социалистът и добави, че е крайно време да се определи дали токът е социален категория или икономическа категория./БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP