Румен Калайджиев затрупа със сигнали БДЗБР, че до хотела му не стига минерална вода

10 Февруари 2020 | 09:17
1 коментара
Общество

Румен Калайджиев затрупа със сигнали БДЗБР, че до хотела му не стига минерална вода. Вече 9 месеца Министерството на околната среда и водите чака община Благоевград да постави измервателно устройство на тръбата, която захранва с минерална вода обектите, прикачени към т. нар. находище за минерална вода „Благоевград“. Това констатира Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” /БДЗБР/, която миналия месец е извършила 2 проверки по поредната жалба на бившия общински съветник Румен Калайджиев, че до хотела му не стига минерална вода.

Констатацията за липсващия измервател бе направена през месец май миналата година, когато дирекцията за пръв път реагира на жалба на Калайджиев и още тогава даде предписание на община Благоевград да си купи такова устройство и да го монтира на тръбата. На 13 януари т. г. обаче проверяващите констатирали, че предписанието им е останало на хартия и устройството продължава да липсва. На място и работещи били само измервателните устройства в шахтата след резервоарите, които отчитат ползваните водни обеми от фирмата на Калайджиев „Езерец“ ЕООД и от фирма „Кристо 2008“ ООД, която захранва с минерална вода банята. До 17 декември 2019 г. собственик на втората фирма бе общинският съветник Христо Ковачки, който обаче трябваше да я прехвърли на Роза Цонева заради въведеното изискване общинските съветници да нямат никакви бизнес отношения с общините, в които законотворчестват, а Ковачки е концесионер на община Благоевград.

При втората проверка на дирекцията на 27.01.2020 г. на резервоарите, акумулиращи минералните води от находището, е направена още една стара констатация, по която близо година никой не предприема нищо – тръбопроводите към двата хотела са поставени на различни нива, с което при понижаване на нивото на резервоара се нарушава равномерното подаване на вода към „Езерец“ ЕООД, чиято тръба е по-високо. И тази корекция би трябвало да се направи от общината, още повече че за същия тръбопровод към „Езерец“ самата община плати близо 400 000 лв. с идея също да стане ползвател на минералната вода, откарвайки я до душовете на общинския плувен басейн.

Санкциите за неизпълнените предписания на контролни органи започват от 2000 лв.

 

Добавени коментари

Djumaa публикува:
10 Февруари 2020 | 10:03
Е въобще няма да имаш хитрец. И на твойто село Ощава искаше минералната вода , ама мераците ти отидоха на вятъра.Румене ти си едно недоразумение на природата!

Добавете Вашия коментар

TOP