Ровят над 60 документа с подписа на Лена! Ето как Кирил Петков е прехвърлил 4 фирми и две фондации

03 Май 2024 | 12:56
0 коментара
Политика
България
Ровят над 60 документа с подписа на Лена! Ето как Кирил Петков е прехвърлил 4 фирми и две фондации

„Проучваме как Кирил Петков е прехвърлил на Мартин Драгулев участието си в 4 фирми, две фондации и сдружението „Да запазим Корал“, за да встъпи като министър без конфликти на интереси. Разглеждаме в детайли повече от 60 документа, всички подадени към Агенцията по вписванията с електронния подпис на Лена Бориславова в началото на месец май 2021 г.“

 

Това обявиха от сайта Бърд.бг.

„Навсякъде се откриват „сглобени“ PDF файлове с подписите на управителите и собствениците, които са привнесени като картинки – къде по-умело, къде съвсем грубо. Със сигурност казусът с „Да запазим Корал“ не е изолиран случай като техническо изпълнение. Почеркът е еднакъв навсякъде. Авторите са Лена, Русалена, Татяна, Никола, Красимир…“, загатват те.

„Оръдието на труда“ Konica Minolta C220 е използвано в почти всички комплекти от документи. Същото мултифункционално устройство е заснето в адвокатската кантора, където са работили авторите.

Документите на „Да запазим Корал“ са уникални с това, че управителят Атанас Русев не е давал съгласие да му бъде използван подписът. В един от файловете подписът му е видимо и грубо подправен. Очаквайте подробности след като приключим с обработката и анализа на данните от всички файлове“, завършват от сайта.

Както ПИК съобщи, журналистическо разследване на сайта "Биволъ" твърди, че Кирил Петков е влязъл във властта като министър на икономиката в служебно правителство в нарушение на закона.

Според изнесените данни подписите под документ, уверяващ, че той вече не е член на ръководството на неправителствената организация "Да запазим Корал", са фалшифицирани от адвокат Лена Бориславова. По случая ДАНС е сезирала прокуратурата, а МВР води разследване.

Къде е проблемът?

Чл.19 ал.7 на Закона за администрацията указва, че премиерът, министрите и зам.-министрите не могат да са членове на орган на управление или контрол на юридическо лице с нестопанска цел, търговско дружество или кооперация.

Когато се е готвел да встъпи в длъжност Кирил Петков още е член на УС на сдружението "Да запазим Корал" и това налагало спешни действия.

Сайтът публикува документи, за които твърди, че са съставени с фалшив подпис на председателя на "Да запазим Корал" Атанас Русев. Първият – пълномощно, с което Лена Бориславова може да се разпорежда с делата на сдружението. Останалите – протокол от заседание, на което се взима решение за освобождаване на Кирил Петков от УС и назначаване на негово място на лицето Мартин Драгулев, и декларация за истинност, отново с подписите на Атанас Русев.

Документите са били входирани в Агенцията по вписванията с електронен подпис на адвокат Лена Бориславова. Оттам са поискали допълнителни документи, като списък на присъствалите на заседанието. Именно там, според разследването, са били фалшифицирани още подписи. Обвиненията са сериозни, тъй като за съставяне на неистински официален документ според НК наказанието е лишаване от свобода до 3 години.

Русев заяви, че освен Бориславова в съставянето на документи с невярно съдържание е замесен още едно знаково лице на ПП - бившият председател на НС Никола Минчев.

По думите му прокуратурата е сезирала МВР и вътрешното министерство е разследвало случая 8 месеца. Но и тук има странности, твърди Русев.

 

 

Добавете Вашия коментар

TOP