Росен Плевнелиев: Въпреки всички опити да се внесе разделение, българският народ е единен

19 Септември 2015 | 18:47
1 коментара
Политика
Росен Плевнелиев: Въпреки всички опити да се внесе разделение, българският народ е единен

Въпреки всички опити, на които се нагледахме през последните години за това да се внесе разделение по един или друг начин в обществото. Нагледахме се на автобуси и контраавтобуси, на граждани и контраграждани, на русофили и русофоби. Категорично заявявам, че българският народ не е разделен , той показва своята мъдрост. Това заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за ТВ Европа.

„Ние сме обединени като един около националния идеал на Васил Левски за чиста и свята република, ние вярваме в съвременния прочит на този национален идеал, а именно, че трябва да изградим демокрация от европейски тип и социално отговорна икономика. Българите са обединени като един, че институциите трябва да служат не на силните на деня, а на хората. Българите искат да видят морал и ценности в политиката, те искат да видят повече личности, които да имат какво да кажат, и по-малко олигарси, които задкулисно да движат нещата в политиката или в икономиката. Българите сме обединени като един в желанието си системата на правораздаване да генерира резултати, които хората да видят и да усетят, и да кажат „да тя е справедлива”, а не да имаме постоянно съмнение, че едно или друго решение на българската съдебна система е манипулирано”, заявява президентът като подчерта, че вярва, че българите ще продължат да бъдат единни във всички тези съществени ценностни въпроси за нашето общество.

По отношение на проблема с бежанците той заявява, че „кризата с бежанците не може да бъде решена, когато подмятаме мигрантите между полузатворени граници и полуотворени железопътни гари. Кризата с бежанците идва да ни покаже колко много сме се отдалечили от ценностите на основателите на Европейския съюз, защото той беше създаден от пепелта на една опустошителна война, идеята не за огромно количество администрация в Брюксел, и не с идеята за боричкане за еврофондове. ЕС и неговата основополагаща идея е, че чрез интеграция народите на Европа ще постигнат такова ниво на съвместно съжителство, на общност, което да направи бъдеща война невъзможна. Итеграцията е основният и единствен аргумент и инструмент на Европейския съюз, за да може в бъдеще да не се случват войни – Европейският съюз е проект за мир”, заявява президентът.

Той подчертава, че в този смисъл „нито една от кризите, с които се сблъскваме днес не може да бъде решена от никоя от държавите поотделно, само заедно можем да разрешим бежанския проблем, само заедно можем да бъдем фактор на глобалната сцена, поотделно сме слаби, изолирани, следователно незначителни и понякога в някои отношения дори много неефктивни”.

Като върховен главнокомандващ президентът заявява, че никой не бива да подценява възможностите на българските въоръжени сили, на българските служби, на българската полиция да се справи с една или друга критична ситуация. „Но България е гарантирана, нашата национална сигурност е гарантирана, гражданите могат да спят спокойно само когато си даваме сметка, че заплахите са глобални и решенията са глобални. Тоест България е гарантирана като интегрирана част от Северноатлантическия алианс. България е гарантирана като част от европейското семейство. Ако останем сами и изолирани, ние ще бъдем много по-слаби и неефективни, следователно и много по-неспокойни за нашата сигурност”, коментира Плевнелиев.

На въпрос дали България подкрепя европейската перспектива за Македония, държавният глава заявява, че страната ни винаги е подавала ръка.”Ние сме помагали толкова много и ще продължим да помагаме, но с притеснение виждаме какво се случва в последните шест години в Скопие. Когато Декларацията за добросъседство, подписана през 1999, един основополагащ документ с визия, бе сложен на трупчета, да не кажа, че заключен в едно чекмедже на някое министерство. Когато преди 6 години новото правителство на Македония започна яростна антибългарска кампания, която продължава вече 6 години, и то под мотото „за българите - или лошо или нищо”. Аз не съм прочел в последните 4 години една позитивна статия за България, една. Същевременно видяхме също така и усилия да се манипулира и историята, а това е нещо много опасно, защото ако ние не се поучим от историята, ако ние не кажем на следващото поколение истината за случилото се, тогава историята може да се повтори, включително и на комунизма и на Холокоста и на каквото се сетим. Затова България днес има не емоционална, а прагматична позиция. Ние казваме на нашите партньори в Скопие, искаме Договор за добросъседство. Този Договор за добросъседство ще бъде базиран на Декларацията за добросъседство от 1999 г. и на постигнатото между двамата президенти съгласие”, заявява Плевнелиев като уточнява, че в същото време Договорът за добросъседство е предварително условие за нас. „Ако няма такъв договор, ние няма да дадем съгласие за по-нататъшна интеграция, защото искаме да сме сигурни, че една вредна идеология и един много проблемен подход към историята по скоро ще се променят за добро, отколкото да бъдат интегрирани в ЕС, там няма място за ценности от сорта на манипулация на историята и дайте да излъжем следващото поколение като си измислим квази история. Ние ще продължим да подкрепяме Македония”, казва президентът. /БГНЕС

Добавени коментари

Врачков публикува:
19 Септември 2015 | 21:19
КРАДЕЦЪТ КАЗВА:"ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА!"

Добавете Вашия коментар

TOP