Росен Желязков: Участъкът от АМ "Струма" между Крупник и Кресна е най-труден и най-дискусионен

20 Февруари 2024 | 20:48
0 коментара
Политика
Благоевград
Росен Желязков: Участъкът от АМ Струма между Крупник и Кресна е най-труден и най-дискусионен

Участъкът от АМ "Струма" между Крупник и Кресна е най-труден и най-дискусионен, каза при пускането в експлоатация на тунел "Железница" председателят на парламента Росен Желязков. Той посочи, че поводът е хубав, но поражда много въпроси.

На първо място се повдига въпросът за обходният път край Симитли, как тапата, която беше край Благоевград и ще се получи край Симитли ще бъде преодоляна с административни и контролни мерки, за да не се превърне това прекрасно съоръжение в капан на пътуващите, особено през активния период, каза Росен Желязков. Остава въпросът и за "най-дискусионните, най-трудни" над 20 км между Крупник и Кресна, каза още председателят на Народното събрание и посочи, че именно този участък е свързан с голям обществен дебат, "който продължава от 2017 г. да ни занимава с теми, свързани с местообитания, с растителни и животински видове, а в този период много хора пострадаха, загубиха живота си в този участък". 

Според Росен Желязков не трябва да компрометираме цялостната европейска концепция за свързаност със спорове, "с безвремие, на което бяхме свидетели, което между 2021 и 2023 г. правеше абсолютно ненужни движения с административни актове, тяхната отмяна от Върховния съд, което не успя да се навакса от прекрасната работа на изпълнителите, които направиха уникални за България съоръжения". 

В своето приветствие Росен Желязков пожела да бъдем свидетели на едно достойно завършване на магистрала "Струма", за да се чувстваме горди европейци за това, че не само можем да ползваме ресурсите, но и да ги управляваме ефективно. 

На официалната церемония днес бе пуснат в експлоатация най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас – тунел "Железница", част от автомагистрала "Струма". Съоръжението е с дължина около 2 км, а заедно с отсечките преди и след него в експлоатация се въвеждат 5 км автомагистрален път. На церемонията присъстваха премиерът Николай Денков, министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, Малина Кирова от Представителството на Европейската комисия в България, областният управител на Благоевград Мария Димова, народни представители, кметове на общини от областта, представители на Агенция "Пътна инфраструктура", изпълнителя, строителния надзор и други.БТА/Десислава Велкова

Добавете Вашия коментар

TOP