Росен Желязков е номинацията на ГЕРБ за шеф на парламента

11 Октомври 2022 | 14:04
1 коментара
Политика
Росен Желязков е номинацията на ГЕРБ за шеф на парламента

Президентът свика новите депутати на 19 октомври на фона на отказа на опозицията тя да излъчи председател – знак за възможен консенсус

Още седмица даде президентът на парламентарните партии, за да потърсят път една към друга и някакъв формат за редовно правителство.

Румен Радев свиква 48-ото народно събрание на 19 октомври.

Засега обаче изглежда, че чрез първия акт на новите народни избраници – избора на председател на парламента, няма да се трасира път към взаимни компромиси. От опозицията са категорични, че не желаят да номинират шеф на НС. Според анализатори при жест от страна на ГЕРБ друг да излъчи председателя ще се отвори път към разговори за кабинет.

“Продължаваме промяната” няма да предложи председател на парламента, дори и да получи възможност

за това. Това потвърди вчера, часове преди Радев да обяви датата за свикване на депутатите, Никола Минчев. Младият председател от ПП на миналото Народно събрание подчерта партийната позиция – по традиция шефът на НС е представител от най-голямата парламентарна група и ГЕРБ трябвало да поеме своята отговорност като победител.

Самият Минчев е тясно свързан с темата, след като бе свален от поста като тест за бъдещия вот на недоверие, който в крайна сметка събори управлението на кабинета “Петков”. При свалянето му обаче депутати от всички цветове признаха, че е бил добър председател и сега имаше известни очаквания партията на Бойко Борисов да направи жест към “Промяната”, като им предложи възможност отново да го издигнат. Минчев и съпредседателите Петков и Василев категорично отказват това в публичните си изявления от последните дни.

Иначе ПП нямало да спъват работата на парламента и ще подкрепят точките, които са приоритетни за тях. Минчев призова партиите да подходят отговорно към бюджета, защото има риск предизборно “всеки да налива разходи”.

Добавени коментари

Банско публикува:
13 Октомври 2022 | 11:40
Неее,номинирайте го за министър,та белким Мацурев още малко побълнува,че ще стане депутат!

Добавете Вашия коментар

TOP