Рокерът Н. Фатеев вдига пореден хотел в с. Баня

03 Ноември 2021 | 13:58
0 коментара
Бизнес
Рокерът Н. Фатеев вдига пореден хотел в с. Баня

Апартаментен хотел на мястото на стара селскостопанска постройка в разложкото с. Баня започва да строи мощният софийски бизнесмен и местен хотелиер Николай Фатеев. Той действа чрез семейната фирма „Кател“ ООД, която е с капитал от 49 000 лв. и е собственост на него и съпругата му Наталия, а в управлението е включен и синът им Максим. Двамата мъже са членове на местния мотоклуб „Планински тигри“ и преди 2 г. таткото се хвалеше в с. Баня, че ще направи почивна база за рокерите, за да могат да се възстановяват тук, но явно идеята му е претърпяла сериозно развитие, защото е вкарал в Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” искане за двойно по-голям басейн от първоначално замисления и по-голяма почивна база.

Според Фатеев апартхотелът ще е върху площ от 1915 кв.м, на мястото на настоящия обор, а външният басейн – с вместимост до 70 куб.м вода за рекреация на гостите, който ще се снабдява от водопровод с дължина 220 м, ако получи разрешително от МОСВ за присъединяване към Сондаж 7 на находище Гулийна баня. Бизнесменът иска 0,06 л/сек минерална вода 365 дни в годината, което и 1987,30 кубика годишно, чието предназначение ще е водоползване за профилактика, тъй като бъдещият хотел няма да е регистриран по Закона за лечебните заведения.

За момента разрешителното обаче е под въпрос, защото инвестиционното предложение на Фатееви попада в обхвана на подземно водно тяло Кватернер Разлог, което е в добро химично, но лошо количествено състояние. При последното измерване на водното ниво е установено, че през 2010-2013 г. от 3,72 м то е паднало на 4,33. Тогава за него е приложено изключение до 2021 г. да достигне по-добро състояние, но още не са правени нови измервания. Иначе проблем с дебита на самото находище Гулийна баня няма – при дебит от 5 л/сек, към момента са свободни 2,7 л/сек.

Рокерът Н. Фатеев, който бе сред основателите на МК „Планински тигри“ през 2014 г., вече има една наложена глоба от Басейнова дирекция във връзка с един от хотелите, който вече има в селото – проверяващите го хванаха да го пълни незаконно с минерална вода чрез тръбно отклонение към преносния тръбопровод. Преди 16 г. пък, когато започна да строи първия си хотел, срещу него имаше сериозно брожение от жителите на с. Баня заради опасението, че снабдявайки сградата с минерална вода, той ще остави без отопление детската градина в селото. Притесненията им тогава се оказаха напразни. /струма/

Добавете Вашия коментар

TOP