Рокади в кабинета за Коледа! Кой се сбогува с властта?

07 Декември 2015 | 15:16
0 коментара
Политика
Рокади в кабинета за Коледа! Кой се сбогува с властта?

Министерски глави ще падат около Коледа, кабинетът "Борисов 2" ще е с променен състав в началото на новата 2016 г. Това разкриват източници от управляващото мнозинство, цитирани от ПИК.

Най-сигурно засега било, че премиерът ще се раздели с трима министри - правосъдния Христо Иванов (провалил се със съдебната реформа и ожесточил отношенията си с прокурори и политици), образователния Тодор Танев (за когото няма подкрепа в самия Реформаторски блок) и военния Николай Ненчев, неприеман от цялата армейска общност у нас.

За поста на Христо Иванов сигурен фаворит е вицепремиерката Меглена Кунева. Нейният колега Даниел Вълчев щял да се върне в образователното ведомство, след като изкара четири години там при Тройната коалиция и правителството на Станишев. И Кунева, и Вълчев ще срещнат подкрепа в гилдиите си, тъй като са експерти, коментират близки до кабинета.

За стола на Ненчев упорито се спряга името на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. Той е изпаднал в тежък вътрешнокоалиционен конфликт с доскорошния си съюзник Валери Симеонов от НФСБ. На карта е самото съществуване на Патриотичния фронт. Предполага се, че ако Каракачанов вземе отбраната, хората на Симеонов ще минат в твърда опозиция на властта.

Срещу Каракачанов имало и други възражения - от типа на "принадлежност към Държавна сигурност" и "минали топли контакти с Цветан Василев".

Сред нарочените за смяна са и енергийната министърка Теменужка Петрова, като за мястото ѝ се обсъжда името на Делян Добрев, както и шефката на туризма Николина Ангелкова, смятана за твърде близка до президента Росен Плевнелиев.

Оглавяващата МВР социоложка Румяна Бъчварова запазвала стола си въпреки съпротивата на мнозина депутати от парламентарната група на ГЕРБ, които се съмнявали в нейния експертен потенциал да проведе реформи във ведомството. Бъчварова се води лично лоялна към Борисов и е своеобразна трансмисия към Реформаторския блок и по-специално ДСБ заради контактите си с кръга "Капитал".

Остава и скандалният Петър Москов, навлякъл си гнева на лекарските среди. Предполага се, че в близките месеци той ще смени очевидно дискредитирания Радан Кънев начело на ДСБ.

Добавете Вашия коментар

TOP