Рокади на магистрати в Пиринско

04 Октомври 2023 | 15:00
0 коментара
Общество
Благоевград
Рокади на магистрати в Пиринско

ВСС премести 17 съдии, участници в обявения конкурс от Съдийската колегия. Румяна Митева-Насева от РС - Петрич, беше назначена в районния съд в Благоевград, в РС-Перник бяха преместени Нина Коритарова, Мария Димитрова и Калина Филипова.

 

Съдийската колегия отказа да премести Ангелина Бисеркова от РС-Петрич в районния съд в Перник, където беше класирана, след сигнал от председателя на окръжния съд в Благоевград Петър Узунов, който стана повод кадровиците да се усъмнят в професионалните качества на съдийката. През лятото по повод на възражение на съдия Бисеркова по изготвената ѝ атестация, Узунов е изпратил писмо до СК на ВСС, в което описва поведението ѝ по няколко дела.

Поради тежък кадрови проблем в районния съд в Разлог, Петър Узунов изготвил график за командироването на съдии от района на Благоевград в Разлог.

Ангелина Бисеркова била командирована през март, като на 21 март разгледала седем граждански дела. Всички те обаче били отложени – една част за 15 юни, а други – за 19 юни. Председателят на ОС-Благоевград е акцентирал на факта, че делата са били отсрочени за след цели три месеца, пише lex.bg. Той е отбелязал още, че по едно от тях Бисеркова е посочила, че в закрито заседание ще се произнесе по възражения, исканията и доводите на страните, но за четири месеца това не било сторено.

Силно впечатление е направило и това, че някои от делата са били отсрочени за 19 юни, за когато Бисеркова е имала насрочени дела в районния съд в Петрич, където по принцип работи. На тази дата по две от делата страните са искали да се даде ход и да бъдат изслушани вещите лица, които са се явили в съда. Но два дни преди 19 юни Бисеркова представила болничен. Според Петър Узунов така тя е създала предпоставки за осуетяването на командироването на друг съдия, който да поеме делата, както и за многократното им отлагане без основание и в разрез с правилата на ГПК.

 

След като докладва сигнала на шефа на ОС-Благоевград, председателят на Комисията за атестирането и конкурсите Драгомир Кояджиков обяви, че членовете на КАК са се разделили 4:4 по въпроса дали Ангелина Бисеркова следва да бъде преместена в РС-Перник, за където беше класирана от конкурсната комисия.

„Всички знаем проблемите в съда в Разлог. Знаем за опитите на председателя на ОС-Благоевград да ги реши. Единственият вариант беше чрез командироване. Заради това там бяха последователно командировани съдии от районните съдилища и от окръжния съд. Бисеркова попада в графика с всички останали районни съдии. Проблемът е, че колегата отлага дела на същите дати, когато има дела и в РС-Петрич. Няма как, когато отлагаш дела на дати, за които предварително знаеш, че имаш дела и обективно не можеш да ги разгледаш, да говорим за професионални качества. Обратно, това говори за липса на професионални качества“, каза Чолаков и допълни, че разглеждането на делата в срок е в интерес на страните. Каза още, че някои от производствата са от 2021 г. и 2022 г., но имало и от 2019 г., т.е. от дълго време са висящи. Председателят на ВАС посочи и че Бисеркова се е отвела от всички дела, които са ѝ били разпределени в РС-Петрич с едни и същи мотиви като не стана ясно какви са те.

„Какъв знак ще дадем на останалите съдии от района на Благоевград, които ходиха командировани в Разлог и никой не си позволи да направи това“, посочи Чолаков. Представляващият ВСС Боян Магдалинчев също изрази възмущението си от отлагането на делата за дати, на които Ангелина Бисеркова има насрочени такива в Петрич.

Добавете Вашия коментар

TOP