РОКАДИ: Цялото ръководство на „Български пощи“ аут

03 Май 2022 | 16:42
0 коментара
Общество
РОКАДИ: Цялото ръководство на  Български пощи  аут

Оставките на изпълнителния директор и на Съвета на директорите на "Български пощи" е поискала вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова, съобщи самата тя на брифинг в Министерския съвет.

Сред причините за смяната на ръководството Константинова посочи лошото управление на дружеството, недобрите финансови резултати, ниското качество на услугите, предоставяни от "Български пощи" и, не на последно място, кибератаката, която блокира работата на пощите.

Константинова днес е предприела действия по смяна на ръководството, а утре ще представи новия екип с техните биографии, след като бъде извървяна административната процедура. Тя информира, че до провеждането на конкурсите, които щели да бъдат чисти и прозрачни, ще бъде назначен екип, който ще бъде временно изпълняващ. Това е млад екип с богат международен опит и опит в управлението на големи дружества, в управлението на тежки процеси, в дигитализацията. В екипа ще има и специалист с богат опит в информационната сигурност, както и в управление на човешките ресурси в такива големи структури, защото това, по думите на вицепремиера, е голям проблем за "Български пощи". 

Заварихме дружество, което систематично и последователно е водено към фалит. Министерството на финансите на ГЕРБ системно е недофинансирало "Български пощи", каза Константинова. За 2021 г. загубите на дружеството възлизали на 13 млн. лв., въпреки че бизнес планът е печалба от 100 хил. лева. По думите на Константинова мениджмънтът на дружеството не е полагал усилия да промени нещата. Вицепремиерът каза още, че директорският състав на "Български пощи" не е бил променян през последните шест години. Според Константинова никой собственик на компания не би държал на управленска позиция хора, които позволяват загубата на пазарен дял и едва половината от пратките стигат навреме.

Вицепремиерът отбеляза, че "Български пощи" са 100% държавно предприятие, което има 2973 пощенски станции и над 9000 служители. Годишното финансиране на дружеството е 80 млн. лева.

По думите ѝ "Български пощи" са основен приоритет на управлението. Правителството е разработило стратегия за оздравяване и модернизиране на пощите, като работи по изпълнението ѝ от самото начало. "Подготвихме изцяло нов проект по Плана за възстановяване за 100 млн. лв. и той вече е одобрен", каза Константинова, цитирана от БТА.  

Преодоляването на хакерската атака в "Български пощи" все още е в процес, но най-съществените услуги вече са възстановени. Вирусът, с който са атакувани "Български пощи", носи почеркът на Руската федерация, обявиха от екипа на Константинова.

Добавете Вашия коментар

TOP