Родова среща в село Дъбрава

12 Юни 2023 | 10:04
0 коментара
Общество
Благоевград
Родова среща в село Дъбрава

Десетки представители на род „Велячки“се събраха в благоевградското село Дъбрава. Фамилии от различни поколения бяха поздравени от кмета на община Благоевград, който лично присъства на празничната инициатива пред църквата „Рождество на Пресвета Богородица“. Бе отслужен тържествен водосвет, след което свещеник освети и курбан за здраве. 

След близо осем годишно прекъсване в Дъбрава бе възстановена традицията да се организира среща на рода „Велячки“. Основните организатори тази година са кметът на селото, Методи Стоянов, и неговия брат, Владимир. 

На едно място се събраха над 100 представители на рода, от който са тръгнали още няколко други фамили, една от които е в основата на изграждането на църквата „Рождество на Пресвета Богородица“, пред която се събраха млади и стари. 

Най-възрастният представител на рода е Благой Кюркчийски, който от дълги години живее във Варна, но често се връща в Дъбрава. Неговата майка Спасуна е тясно свързана с построяването на храма. Той започнал да се строи след като тя сънувала пророчески сън.

На срещата присъства и кметът на община Благоевград, Илко Стоянов, който заяви, че е важно да пазим родовата памет. /БНР

 

Добавете Вашия коментар

TOP