Родителите с право на болничен за гледане на дете под карантина

18 Септември 2020 | 10:33
0 коментара
Общество

Родители имат право на болничен за временна неработоспособност за гледане на карантинирано дете, включително на здраво дете, върнато от детска градина или училище заради карантина. Това съобщиха от министерството на труда и социалната политика.

Родителите имат право, докато малчугана си е у дома, да излязат в платен годишен отпуск или, ако нямат възможност за такъв – в неплатен, казват още от социалното министерство.

В случай, че ползват неплатен отпуск, родителите могат да кандидатствате в АСП за целева помощ за периода, в който не са на работа и нямат доходи. Помощта, която им се полага, е пропорционална на дните от карантината, като родителите с 1 дете до 14 г. могат да получат до 610 лв., а семействата с две и повече – до 915 лв., разясняват още експертите.

Семействата под карантина имат право да бъдат включени в патронажна грижа. В този случай, специално наети за това хора ще пазаруват и извършат други доставки до дома на семейството под карантина, разясняват още от социалното ведомство.

Добавете Вашия коментар

TOP