Родители в Благоевград се видяха в чудо, как ще работят и гледат децата едновременно след новите мерки?

29 Ноември 2020 | 19:16
0 коментара
Общество

Майки и бащи на деца под 12 години са Благоевград са меко казано в паника.

След като от  петък всички образователни институции спират присъствена форма на обучение - училища, занимални, школи - държавни и частни, висши училища, езикови центрове, образователни центрове и спортни занимание за деца останаха затворени  гневни и в същото време притеснени родители изразиха мнението си за новия частичен локдаун така:

„Имам две деца. Едно от тях в първи клас, другото в 5 клас. Няма кой да ги гледа и съм принудена да изляза в неплатен отпуск. Така оставаме само с доходите на съпруга ми. Надяваме се да може да се възползваме по някоя от програмите, които Социалното министерство е отворило”, сподели пред Pirinsko.com потърпевша благоевградчанка.

„50% от нас са жени, които имат деца под 12 години. Кой ще работи? Колегите не могат да поемат ангажиментите и на другите”, допълва друга

„Искам детето ми да ходи на училище, то е във втори клас. Децата до 4 клас не могат да се справят сами вкъщи. Не могат да усвоят материала, трябва помощ от родителите с домашни и уроци. Аз трябва да напусна работа. Ако напусна как ще си плащам сметките?”, споделя трета.

Припомняме, че освен училищата, затворени остават и детски градини, ясли, детски центрове и клубове. 

А ето как държавата е помислила как да компенсира подителите ако си останат по домовете. 

Кои родители и при какви условия могат да получат месечна помощ? 

Мярката обхваща семействата на деца до 14 години. За едно дете помощта на месец е 610 лева, а за две и повече деца до 915 лева. Доходната граница за получаване на средствата е 915 лева на член от семейството. Досега тя беше 610 лв. на член от семейството, а сега е 150% от минималната работна заплата или 915 лева.

Преведено в цифри това означава, че семейство с едно дете ще има право да получи помощта, ако месечният му доход е до 2745 лв. Семейство с 2 деца ще има право да получи помощта, ако месечният му доход е до 3660 лв. Определянето на средномесечния доход ще се изчислява на базата на месеца, в който са въведени ограниченията заради Covid-19, а не както преди – на базата на предходния месец. 

Право на целева помощ имат семейства с деца до 14-годишна възраст, когато двама или единият от работещите родители или родител, отглеждащ сам дете, не може да извършва дистанционна работа от вкъщи и няма възможност да ползва платен отпуск. Тоест, са в неплатен отпуск. Двама или единият от работещите родители са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или размерът на обезщетението е по-нисък от минималната заплата. Двама или единият родител е самоосигуряващ се, но не може да упражнява занятието си. Двамата или единият не получават обезщетение за бременност или раждане. 

Добавете Вашия коментар

TOP