Роден в гръцки затвор, Александър от Поленица живее 26 години без ЕГН

14 Март 2024 | 09:48
0 коментара
Общество
Благоевград
Роден в гръцки затвор, Александър от Поленица живее 26 години без ЕГН

На безпрецедентен случай се натъкнаха полицейски служители от РПУ-Сандански по време на наркоакция, съобщава Struma com. При операция „Антидрога“ в местното село Поленица те откриват две пликчета канабис, скрити в пералня. Но не това е най-голямата им находка, а собственикът на дома, представил се като Александър Трайков.

Оказало се, че 26-годишният мъж няма нито документи, нито ЕГН, тъй като бил роден в женското отделение на затвора в Солун. Като бебе с майка му напускат Гърция и влизат нелегално в България. Заселват се в къщата в санданското село Поленица и заживяват там.

 

Никой от близките му не се е погрижил да „узакони“ Александър – детето растяло без всякакви документи, не е имало ЕГН, лична карта, лекар, не е ходило на училище… Живеел е на село, отглеждан от майка си, която обаче починала преди няколко години. Покойник е и баща му. В Поленица живеят няколко братя и сестри на Александър, които му помагат да оцелее.

Сега живее сам в къщата и според местното издание явно някой го е използвал да съхранява или продава канабиса, за да изкара някой лев.

 

Александър Трайков е освободен от ареста, образувано е дело за откритата в пералнята му марихуана.

Над 220 000 български граждани живеят без документи за самоличност е установило проучване, извършено в рамките на Национална застъпническа кампания „Невидимите, които виждаме“. Тези хора са лишени от достъп здравни и социални и на практика ги оставя без гражданска идентичност.

 

Една част от тези хора никога не са имали документ за самоличност, а други не могат да си подновят изтеклите лични карти.

Броят на хората без лични документи рязко се увеличава след промяна в закона за гражданска регистрация преди 12 години. „Да си извадиш документ се иска адресна регистрация, за да имаш адресна регистрация трябва съответно или да имаш документ за собственост на жилище или този човек, който ти е дал подслон, да попълни декларация, да се съгласи и да заяви желание, съгласието си за това, че ти може да се регистрираш там“, каза авторката на проучването Снежана Костадинова.

 

Без лична карта тези хора загубват своята гражданска идентичност, престават да съществуват в правния мир, стават невидими, невидими стават и техните деца.

„Вие знаете, личният документ е и право, и задължение. Ако нямаш личен документ, не можеш да сключиш трудов договор, съответно не могат да се плащат данъците, същевременно не можеш да отидеш, нямаш достъп до здравни услуги, не можеш да си запишеш, може да имаш проблеми да си запишеш детето на личен лекар“, каза координаторът Люба Батенбергска.

Добавете Вашия коментар

TOP