РИОСВ стопира проект на банскалията М. Джупаров за фотоволтаици върху 212 дка в Кресненско

02 Май 2024 | 10:43
1 коментара
Бизнес
Благоевград
РИОСВ стопира проект на банскалията М. Джупаров за фотоволтаици върху 212 дка в Кресненско
15 г. след като екоинспекцията от раз му разреши да покрие нивите с панели, сега същата институция се сети, че в района живеят порове и видри, и пусна проекта на задължителен ОВОС

РИОСВ – Благоевград сложи временно спирачка на пореден фотоволтаичен парк в землището на кресненското с. Долна Градешница и пусна проекта по процедура за преценяване на вероятна степен на значително отрицателно въздействие върху флората и фауната.

Проектът е на„МИХ-2000“ ЕООД на банскалията Михаил Джупаров, в което съдружник е и столичното „Ди Екс 88“ ЕООД на Ивелин Нинов, и засяга 3 терена с обща площ от близо 212 дка. Той е доста любопитен, като се има предвид, че през далечната 2009 г., когато още почти никой в България не говореше за фотоволтаични централи, Джупаров получава без проблем одобрение от РИОСВ – Благоевград, чийто началник по онова време беше Ангел Георгиев. Екоорганизация обжалва решението на инспекцията, то влиза в сила през 2011 г., след като 2 г. се върти по съдилищата. По неизвестни причини обаче Джупаров тогава не реализира идеята си да произвежда ток от слънцето и след 5 г., в които дори не започна поставянето на панели, решението на РИОСВ вече е с прекратено действие.

15 години след първото вкарване на документите в РИОСВ инвеститорът обаче се среща със становището на еколозите, че има опасност за флората и фауната в района, ако огромната територия бъде покрита с фотоволтаици.

Проблемът е, че както част от имотите, така и части от дългата 4,5 км кабелна линия, която трябва да бъде издълбана под 26 имота, за да върже централата с подстанция Кресна, попадат в защитени зони „Кресна“ и „Кресна-Илинденци“.

Според еколозите има вероятност централата да окаже отрицателно въздействие върху тях и да повреди необратимо природни местообитания на жълтокоремна бумка, ивичест смок, шипобедрена костенурка, бръмбар рогач, видра, пъстър пор и др.

Указанията на РИОСВ са инвеститорът да си наеме специалисти, които да направят реална преценка до каква степен ще бъдат увредени двете защитени зони. Освен че процедурата е скъпа и времеемка, особено в Кресненското дефиле еколозите следят под лупа всяка инвестиция, застрашаваща тревите и птиците, и дори успяха да спънат един от първите варианти на АМ „Струма“. /Струма бг

Добавени коментари

Баба Яна публикува:
04 Май 2024 | 07:20
Тези начинания не са толкова прости , както си го мислят "някои" ! Печалбата , толкова сладка дума , ама за сметка на природата и хората ... Фотоволтаиците трябва да се следят под лупа , какво оказват на околната среда , ама безпристрастно и обосновано !!!

Добавете Вашия коментар

TOP