РИОСВ разреши строежа на 10-метров шоурум зад емблемата на Благоевград

11 Март 2021 | 21:36
0 коментара
Общество

РИОСВ – Благоевград разреши строежа на шоурум и автосервиз до емблемата на града – металния кон с колесница в началото на кв. „Струмско“, без да бъде извършвана екологична оценка за проекта за изменение на Общия устройствен план.

Според екоинспекцията бъдещият строеж на бизнесмена Нгуен Ван Хоай в местността Таушанка няма по никакъв начин да увреди околната среда, затова процедурата е ненужна.

Инспекцията е преценила, че обектът на фирма „ВИМ Х“ ООД до символа на града няма да задълбочи екологичния проблем на Благоевград – качеството на атмосферния въздух, няма да бъдат засегнати никакви местообитания на редки треви и животни, и от тази гледна точка строежът може да бъде реализиран без всякакви спънки.

РИОСВ е третата поред и последна държавна институция, която разгледа и одобри инвестиционното намерение на Хоай върху терена му от 6,3 дка да бъде вдигнат шоурум за продажба на автомобили и авточасти, сервиз за гаранционно и извънгаранционно обслужване, център за монтаж и демонтаж на гуми, офис и кафене, както и да огради всичко това с бетонови колци и мрежа с височина 1,5 м.

На 19 февруари първа Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ се произнесе, че няма проблем обектът да бъде снабден с вода от сондажен кладенец с дълбочина 10 метра в границите на имота и до кладенеца да има изгребна яма за отпадните води. Дирекцията оцени, че местността Таушанка попада в район със значителен риск от наводнеия, строеж обаче не бе забранен, защото теренът не е в границите на заливане при разработените от дирекцията 3 варианта за наводнение, ако Струма и Благоевградска Бистрица прелеят.

Миналата седмица – на 4 март, РЗИ – Благоевград на свой ред даде разрешение да не се извършва екологична оценка на Общия устройствен план.

Така пред виетнамския бизнесмен Нгуен Ван Хоай вече няма никаква пречка за получаването на строително разрешение за 10-метрова сграда под знаковата за Благоевград скулптурна композиция. Преди няколко месеца местните съветници дадоха зелена светлина за изработване на проект за изменение на Общия устройствен план, макар че решението срещна яростната съпротива на парламентаристите, които гласуваха „против“. Основният им мотив бе, че конят ще се загуби в стените на 10-метрова сграда, но гласовете им се оказаха само с 1 по-малко от поддържащите идеята.

По процедура 3-те разрешителни становища ще влязат в ОбС – Благоевград, който трябва да приеме проекта за изменение на Общия устройствен план. Ако и тогава неодобряващите инициативаната съветници не успет да вземат превес, инвеститорът си прави ПУП и получава разрешение за стгроеж от главния архитект.в.Струма/ФОКУС

Добавете Вашия коментар

TOP