РИОСВ под тревога за непоносима смрад в Банско! Канализационната система напълни реките Глазне и Коневица с фекалии

09 Април 2024 | 08:54
7 коментара
Общество
Благоевград
РИОСВ под тревога за непоносима смрад в Банско! Канализационната система напълни реките Глазне и Коневица с фекалии
Сигнали за смрад в две замърсени с битови и фекални води реки отведоха миналата седмица проверяващ екип на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Банско.

И двете жалби бяха потвърдени, а едната донесе и акт на общината за административно нарушение на чл. 200, ал. 1, т. 2 от Закона за водите. Проверката на РИОСВ констатира, че особено сериозно е положението с централната градска река Глазне, където се заустват фекални отпадни води от канализационната система на гр. Банско.

"Положението е непоносимо покрай река Глазне, коментират туристите, които наблюдават и усещат смрад от фекалните и отпадни води, замърсени от заведенията и хотелите в града под Тодорка. В реката може да се види всичко, фекали, дамски превръзки, чорапогащници, изхвърлена храна от заведенията е само част от "помията", която вмирисва курорт №1 в Европа. 

Проблемът е най-вероятно от незаконна канализация, която не се обслужва от ВиК оператора, и може би това е причината отпадните води от хотели, къщи и заведения да замърсяват река Глазне.

От РИОСВ-Благоевград съобщават, че през месец декември са извършени 25 бр. проверки, от които 22 бр. планови и 3 бр. извънредни проверки по постъпили жалби и сигнали. В рамките на осъществения контрол са дадени 2 бр. предписания.

През отчетния период е съставен 1 бр. АУАН за установено нарушение на Закона за водите:
1. АУАН №5-11/29.03.2024 г. на Община Банско за нарушение на чл. 200, ал. 1, т. 2 от ЗВ, изразяващо се в ползване на повърхностен воден обект р. Глазне с цел заустване на отпадъчни води от обект „Канализационна система на гр. Банско” без необходимото за това основание.
Извършени действия по жалби и сигнали.

- Във връзка с постъпил сигнал за изтичане на фекални отпадъчни води в р. Глазне е извършена проверка на място в присъствието на представители на Община Банско и експлоатационното дружество „ВиК“ ЕООД – Благоевград. При проверката е установено, че на изход от отливен канал на дъждопреливно съоръжение, в р. Глазне се заустват непречистени отпадъчни води. Чрез съществуващ канализационен клон Ф1200 в дъждопреливника постъпва смесен поток отпадъчни води. След съоръжението чрез новоизграден канализационен клон Ф300 отпадъчните води се отвеждат към ПСОВ. По трасето на новоизградения клон е монтиран спирателен кран, който към момента на проверката е напълно отворен и през него се отвеждат отпадъчни води. В съществуващата битова канализация са включени дъждовни и битови клонове, изградени от водния цикъл на гр. Банско, която не може да поеме цялото количество смесен поток отпадъчни води, особено през натоварения зимен сезон (м. декември – м. април) и се получава отливане през дъждопреливния канал в р. Глазне.

От Община Банско са в процес на реализация проекти за „Реконструкция на канализационната и водопроводна мрежа, реконструкция на асфалтовата настилка и тротоарната настилка и изграждане на кабелен колектор за кабелизация на разпределителната мрежа и улично осветление“. Новоизградените канализационни клонове по улиците ще бъдат включени към разделната канализационна мрежа от водния цикъл на гр. Банско.
Заустването на отпадъчни води в р. Глазне на изход от отливния канал на дъждопреливника се осъществява без необходимото за това основание, а именно Община Банско не притежава Разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни води, издадено от директора на БД ЗБР по реда на ЗВ. За нерегламентираното заустване е съставен АУАН №5-11/29.03.2024 г. на Община Банско.

- Във връзка с постъпил сигнал за нерегламентирано изливане на отпадъчни води и замърсяване на р. Коневица, местност Кринец, земл. на гр. Банско е извършена съвместна проверка от РИОСВ – Благоевград и БДЗБР на посочените места в присъствието на представители на подателя на сигнала, Община Банско и експлоатационното дружество „ВиК“ ЕООД – Благоевград.

При проверката е установено:

1. На изход от бетонов канал Ф1000 на ляв бряг на р. Коневица се зауства дъждовен клон, изграден по ул. „Найден Геров“, който се зауства в реката. Изградената битова канализация по ул. „Найден Геров“ продължава по ул. „Солун“, която отвежда битовите отпадъчни води до ПСОВ – Банско. По трасето на изградената разделна канализация (битова и дъждовна) в източна курортна зона „Св. Иван“, гр. Банско е допуснато смесване (нерегламентирано включване на битови отпадъчни води в дъждовната канализация) и в точката на заустване на дъждовния клон в р. Коневица се изливат видимо непречистени, с характерен мирис и цвят на битови отпадъчни води.

Заснетите географски координати на точката на заустване на дъждовния клон не кореспондират с посочените дъждовни колектори, разписани в частта „Условия, при които се предоставя правото на използване“ от Разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчн води в повърхностни води (РЗ) №43110173/09.02.2018 г., продължено с решение № ПО-01-82/28.03.2024 г., издадени от директора на БД ЗБР на Община Банско за експлоатация на съществуващ обект „Канализационна система на гр. Банско“. С цитираното РЗ са предоставени права за заустване само на смесен поток отпадъчни води (битови, промишлени и дъждовни) след пречистване в ПСОВ-Банско.

2. На място с географски координати, попадащи в Южна курортна зона „Грамадето“ (общинска публична собственост, вид територия Територия, заета от води и водни обекти, НТП За друг вид водно течение, водна площ, съоръжение) на гр. Банско, на около 3 м от водното течение на р. Коневица е изградена ревизионна шахта, част от канализационна мрежа, положена по несъществуваща улица „Караманица“. Шахтата е без капак, като в нея постъпват води с характерен мирис на битови отпадъчни води. Около шахтата са налични следи от преливане на отпадъчни води, които водят до реката. Към момента не се констатира преливане на отпадъчни води. Цитираната канализационна мрежа не е въведена в редовна експлоатация и не е предадена за стопанисване на ВиК оператора. Предвид това, не е налична техническа документация, удостоверяваща включването и към битова канализация, отвеждаща отпадъчните води за пречистване към ПСОВ-Банско.

За привеждане на обекта „Канализационна система на гр. Банско“ в съответствие с екологичното законодателство, на Община Банско са дадени предписания.

Добавени коментари

Мацурев-на твърдо! публикува:
09 Април 2024 | 23:45
Тоя мухльо го видяхме. Давайте друг,още по-мухльо!
Мацурев е селски Идиот! публикува:
09 Април 2024 | 23:41
А Вие,които почнахте да го хвалите...още не знаем какви сте?! НО знаем,че сте късопаметни! Да Ви попитаме:По време на кое ръководство се направи този прочут "воден цикъл"? Или сте забравили,че тогава вилняха по Банско Монтофонското говедо и Мацуревия много "учен"-идиот,докато най-накрая се хванаха за гушите пред парламента? Ние не сме толкова ненормални,колкото Вие техните клакьори ни мислите.Никога повече Мацурев и Икономов във властта!!!
Ski публикува:
09 Април 2024 | 21:12
За бизнеса ни в Банско - само Мацурев може да бъде от помощ! Твърдо за Мацурев!
Банско е ГЕРБ! публикува:
09 Април 2024 | 12:02
Фекали, мръсотия, лош имидж! Това ли заслужаваме?! Айде стига толкоз глупости, изборът за Банско е един! Требва ни интелигентен политик, с опит , с знания, с умения. Политик, с българско и европейско образование. Политик, който да му пука за града ни. Това е единствено нашето момче - Мацурев! Мацурев, Банско залага на теб!!!
nase dunin публикува:
09 Април 2024 | 11:37
koga nema vetar miri6e fnogo pokrai rekata punoe e laina i pomiq ot zavedeniqta nema le nekoi 4obanin da sabira pomiqta ot hotelite ta da dava na gudetata da puskat v rekata tiq preodanci. nema si darjava zatvori gi pa da vidim dali 6te puskat. ama i ob6tinata da se zaemat malko i da globqvat.
Deivid публикува:
09 Април 2024 | 11:15
Reports of stench in two rivers polluted with domestic and fecal water led an inspection team of the Regional Environment and Water Inspection to Bansko last week. Both appeals were upheld, and one brought an act of the municipality for an administrative violation of Art. 200, para. 1, item 2 of the Water Act. The inspection of the RIOSV found that the situation with the central city river Glazne, where fecal waste water is discharged from the sewage system of the city of Bansko, is particularly serious. "The situation is unbearable along the Glazne River, comment the tourists who observe and feel the stench from the faecal and waste water polluted by the restaurants and hotels in the city below Todorka. Everything can be seen in the river, faeces, sanitary napkins, pantyhose, discarded food from the restaurants are only part of the "scum" that smells of resort #1 in Europe. The problem was found at the outlet of an outflow channel of a stormwater facility. From there, rainwater and household water from the water cycle of the city of Bansko goes to the river, which, however, cannot be absorbed by the municipality's sewage system, especially during the busy winter season of December-April, which is why it overflows and freely flows into Glazne.
АСЕН ТОНЧЕВ публикува:
09 Април 2024 | 11:09
ИБРЕ КУРОРТЕ ЗАВЕДЕНИЯТА ИЗСИПВАТ МАНДЖАТА В РЕКАТА А ИЗПРАЖНЕНИЯТА Е ЗА ТОВА ЩЕ СИ ПРОДАВАТ АПАРТАМЕНТИТЕ ЧУЖДЕНЦИТЕ И ЩЕ ХОДИМ НА СКИ В ПАМПОРОВО И БОРОВЕЦ

Добавете Вашия коментар

TOP