РИОСВ блокира изменението на ОУП за соларен парк върху 50 дка край с. Българчево на Георги Сандев, Радослав Костов и Христо Муртов

17 Февруари 2022 | 07:14
1 коментара
Общество
РИОСВ блокира изменението на ОУП за соларен парк върху 50 дка край с. Българчево на Георги Сандев, Радослав Костов и Христо Муртов

РИОСВ – Благоевград блокира изменението на общия устройствен план за местността Бани коси край благоевградското с. Българчево, където дружество „КМС Солар“ ООД иска да прави соларен парк, докато не бъде проведена процедура по екологична оценка на инвестиционното намерение. Според екоинспекцията одобрението на ОУП без тя да се е произнесла ще е в нарушение на нормативната уредба по околна среда.

За да стартира процедурата, вчера РИОСВ прикани собствениците на фирмата Георги Сандев, Радослав Костов и Христо Муртов да внесат в касите й 400 лв. такса и искане за преценяване на необходимостта от екологична оценка. Тримата са предупредени, че ако до 12 месеца след тези указания не внесат парите и искането, процедурата ще бъде прекратена.

Според направената към момента преценка теренът от 49 311 кв. м под бъдещия соларен парк не попада в границите на защитени територии и „Натура 2000”, но попада в обхвата на чл. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на защитените зони от Закона за биологичното разнообразие.

Както съобщихме, миналия декември ОбС – Благоевград разреши изработване на проект за изменение на Общия устройствен план с промяна на предназначение на земята от пасище за производствена дейност. Следващият ход зависи от решението на РИОСВ доколко соларният парк може да наруши екоравновесието в района.

От инвестиционното намерение на Сандев, Костов и Муртов става ясно, че върху близо 50 дка от общата им собственост от 72,5 дка до селото те искат да разположат соларни панели за производството на 3,5 мегавата електричество. За такава инсталирана мощност са необходими близо 16 000 модула, всеки от тях с мощност от 230 Wp. По осреднени изчисления инвестицията ще е над 15 млн. евро. Годишното производство на енергия от бъдещия соларен парк ще е достатъчно за нуждите на 1000 домакинства, а спестените вредни емисии от въглероден двуокис в атмосферата ще са около 3000 тона.

Планираният соларен парк ще е среден като размер за региона. Най-големият в Югозапада бе направен през 2009 г. от Атанас Пашалиев с китайския му партньор Ронгхуи Чжан. 2 г. по-късно Чжан обаче взе дяловете на Пашалиев и от 2018 г. друг китаец – Пин Гуо, управлява Соларен парк Хаджидимово 2 заедно със софиянеца Десислав Радосветов Горанов. Едноличен собственик на капитала е регистрираната в Люксембург „Рисенскай Солар Енерджи“, а крайната компания-майка е китайската „Рисен Енерджи Ко“ ЛТД.

Хаджидимовският парк на китайците е върху 410 дка до с. Копривлен и  произвежда 10 мегавата електричество дневно. Преди десетина години жителите на селото бяха силно обезпокоени от доклад на екоорганизацията „Грийн 10″, според който близостта на домовете им до соларните панели е опасна за здравето им заради слънчевата радиация. Времето обаче разми опасенията на местните и вече никой не говори за опасността да се разболеят от рак.

Междувременно не само Пашалиев, но и други собственици на соларни паркове започнаха да се освобождават от тях. В момента например има обява за продажба на панели върху 6 дка в местността Предел с мощност 240 kWp, които вървят заедно с двуетажна еднофамилна къща и се продават срещу едва  180 000 EUR.

Както „Струма” писа, тримата благоевградски бизнесмени Г. Сандев, Р. Костов и Хр. Муртов регистрираха новата фирма ”КМС Солар” ООД преди около 4 месеца. Георги Сандев досега се е занимавал предимно със строителен бизнес, както и Радослав Костов и Христо Муртов, чиито фамилии са собственици и на мощната фирма „Растер юг”, а съпругата на Хр. Муртов – Гергана Муртова, е директор на дирекция „Икономическо развитие и инвестиции” в община Благоевград. Чрез новата си фирма тримата са купили 72 дка земеделска земя от наследниците на Саид Мутишев в землището на благоевградското село Българчево, където искат да правят соларен парк.Ваня Симеонова

Добавени коментари

Лъчо публикува:
17 Февруари 2022 | 10:55
Не

Добавете Вашия коментар

TOP