РИОСВ - Благоевград спира разкопките в Рупите

30 Юни 2021 | 16:50
0 коментара
Общество

Екоинспекцията в Благоевград издаде заповед за спиране на археологическите проучвания в античния град Хераклея Синтика. Според издаденото предписание разкопките в петричкото село Рупите не са съгласувани с РИОСВ и Басейнова дирекция в Благоевград.

Нарушението е допуснато от Съвета за теренни проучвания към културното министерство. Издаденото от тях разрешение за дейности в подножието на хълма Кожух не е било съгласувано с двете инспекции, са мотивите за спирането.

Забраната за дейностите в Хераклея Синтика е въз основа на извършена съвместна проверка на Министерство на културата и РИОСВ на 22 юни.

Констатирани са нередности от страна на Община Петрич и екипа на доцент Людмил Вагалински. От РИОСВ обаче не коментират официално. Източници на Еновина заявиха, че там е защитена територия, обитавана от редки пернати, влечуги и земноводни. Докато не се произнесе РИОСВ и Басейнова дирекция, нови разкопки няма да има.

Припомняме, археолозите подновиха разкопките край Рупите в началото на месеца. Държавата подсигури за търсене на дребния акропол и разкриване на антични тайни 400 000 лева.

Само за десетина дни от недрата на Хераклея Синтика излязоха две мраморни статуи, едната на богинята Нике. Открита бе плоча с надпис от времето на римския император Тиберий от трима агораноми на Хераклея Синтика. Тези хора са отговаряли за търговията – включително цени, качество и количество на стоките, изправност на теглилките и други измервателни средства; имали са право да наказват търговци, които мамят клиентите. В надписа съобщават именно факта, че са организирали в града специален пункт, обзаведен с еталони и средства за измерване за контрол над търговците.

Добавете Вашия коментар

TOP