Рилският манастир във финансов колапс

02 Юни 2020 | 10:01
0 коментара
Бизнес

Заради тежка финансова криза, Рилският манастир обявява дарителска сметка. Така в Светата обител се надяват да балансират бюджета си, защото в последните месеци приходите са много ниски. В опитите да се спасят финансово в манастира са се възползвали и от мярката 60/40, като така са успели да изплатят заплатите на служителите за 13 работни дни от месец март. В последните два месеца Рилския манастир е на ръба на финансовата пропаст.

“Ежедневните разходи не са никак малки, това е осветление, отопление, данъци, не сме освободени от данъци, така че те са в доста голям размер, и действително положението е много сериозно”, заяви дядо Евлогий, игумен на Рилския манастир пред ТВ+.

Монасите са се отказали от заплатите си, в името на това останалите служители да получават своите възнаграждения. За да бъде одобрен по мярката 60-40, манастирът е направил редица плащания по стари задължения, които допълнително са усложнили положението.

“Близките дни ще обявиме официално банкова сметка за набиране на помощи, надяваме се да се намерят родолюбиви българи, които да помогнат. Да досега сме се въздържали да търсим такава помощ и подкрепа, защото знаем, че много хора бедстват в момента, и смятахме, че Рилския манастир не трябва да бъде в числото на тези, които търсят подкрепа и помощ, но трябва да се запази обителта. Хора са ме съветвали да съкратим някой от работниците, служителите, но първо не е морално, а второ, утре никой не знае тези хора дали ще се върнат на работа, ако си намерят някъде другаде”, допълни дядо Евлогий.

Тази година манастирът не е получил държавната субсидия, която ежегодно се изплаща, заради това, че храмът е част от списъка на Юнеско. Заради това редица реставрационни дейности ще бъдат отложени.

Добавете Вашия коментар

TOP