Рилският манастир без мобилни връзки заради благоевградски хотелиери

04 Декември 2022 | 17:12
3 коментара
Общество
Рилският манастир без мобилни връзки заради благоевградски хотелиери

Рилският манастир е лишен от мобилни комуникации. Мобилните оператори са прекъснали връзките.

Според служители в Светата обител причината е спиране на електричеството в района, където са монтирани антените на мобилните оператори. Там е хотелът на благоевградчанката Димитрина Калъмбова „Rilets Resort & Spa”. Енергетиците са изклъчили тока заради неплатени за няколко месеца сметки.

Още преди 2 година служители на ЧЕЗ откриха незаконно устройство, с което се манипулира количеството изразходвана ел. енергия, в трафопост на хотел „Рилец“. Това стана на 11 февруари 2020 г., когато заедно със служители от Рила те провериха трафопоста по подаден сигнал. Устройството, отчитащо многократно по-малко изразходвано електричество, бе иззето, а за случая бе образувано досъдебно производство, уведомен бе и дежурен прокурор в Районна прокуратура – Дупница.

През октомври 2018 година, отново екип от ЧЕЗ и полицаи от Рила установиха кражба на ток от трафопоста, който захранва с ел. енергия само хотел „Рилец”. Проверяващите се натъкнаха на изкопи до трофопоста, видимо подготовка да се сложи електропровод под земята, за да не може да се извършва проверка, но Димитрина Калъмбова тогава се измъкна чиста поради липса на доказателства, че точно нейни хора са копали. Още повече че тя бе открила лъскавия хотел същата година с убийствени цени от 4469 лева за 5 нощувки в президентския апартамент в първите дни на годината.

Докато клиентите на Димитрина Калъмбова в новия хотел „Рилец“ преди 4 г. се къпеха в лукс, хотелът на баща й „Ален мак“ в центъра на Благоевград беше без вода заради замръзнали тръби и без ток заради неплатени сметки. Цялата сграда, която от години е пълна руина, всъщност бе ипотекирана срещу огромен кредит, теглен за луксозния ремонт на хотел „Рилец“, а части от него вече бяха продадени от съдебни изпълнители.

Другата собственост на Методи Калъмбов – мотел „Рилци“, е изтърбушен от крадци и от години е обявен за продан. В същото състояние е и третият семеен хотел „Бор“, в който витрините на партера са изпочупени, а вътре всичко е потънало в паяжини.

Всичките тези хотели бяха част от приватизираната навремето фирма „Мак турс“ в Благоевград и по документи се водят на Димитрина Калъмбова. Преди няколко години комендантската щерка купи от майка си за 8460 лева и 4-те хотела и така спести на фамилията 227 320 лева данъци, както и запора, наложен от НАП върху „Ален мак“. Тогава „Континентал-Катя Калъмбова” продаде на ЕТ „Фешън Топ Модълс – Димитрина Калъмбова” 846 880 ценни книжа по 1 стотинка.

На практика в момента работещи от бизнес начинанията на фамилията са само останалият без ток хотел „Рилец“, цех за бутилиране на минерална вода и малка ВЕЦ до манастира, която Калъмбова построи преди няколко години. Непогасените сметки и последиците от прекъснатото електричество са поредният от серията скандали, сътворени от Калъмбови през годините.

През 2006 година таткото и синът му бяха подсъдими по дело за побой и изнудване срещу двама работници. През 2010 г. Калъмбова получи 2 наказателни постановления за строежа на минивеца, а срещу баща й започна дело за фалшив подпис на члена на директорския борд на „Мак турс“ Радка Никодимова, с който той изтеглил 750 000 евро.

През 2012 година Димитрина бе осъдена от съветника в дупнишкия ОбС Божан Божанов на 1385 лева – стойността на мачтов трансформаторен пост, който тя получила от него, но забравила да плати.

През 2013 година ДНСК глоби с 10 000 лева Калъмбова като собственик на хотел „Рилец” заради установен незаконен строеж на двуетажна сграда за спа комплекс и бар. Година по-късно тя бе санкционирана за заустваните отпадъчни води от цеха за бутилиране на изворна вода, а след това отнесе поредната глоба заради отказ да пусне в цеха проверяващи от РИОСВ. 

Според бившия военен комендант Методи Калъмбов всички нападки на благоевградчани срещу плачевното състояние на туристическата му база идват от бившия акционер в благоевградския хотел „Ален мак“ Иван Кочев-Чомбе, припомни той пред ежедневника Струма.

Добавени коментари

Трагично публикува:
05 Декември 2022 | 12:02
Цялото семейство е за затвора явно. Не знам как са оставени да ни опозоряват града толкова много години.
Опа публикува:
04 Декември 2022 | 19:17
Тая фамилия са най-долните хора у градо
Жичкаджията публикува:
04 Декември 2022 | 18:12
Ами Димитрината да си подава ток в хотела от мини ВЕЦ-а си и ще е независима от операторите, вместо да краде ток!

Добавете Вашия коментар

TOP