РИК - Благоевград и Прокуратурата работят по сигнали за купуване на гласове

04 Април 2021 | 14:28
0 коментара
Политика

Изборният ден в Благоевград и региона започна сравнително нормално, като в първите три час от началото му, нямаше никакви сигнали за нередности. Не такава е картината по данни към 13.00 часа.

Вече има два сигнала за купуване на гласове от селата Мосомище и Господинци.

Сигнализирано е, че се плаща на избиратели да гласуват за водеща политическа сила. Сигналите се проверяват от РИК и Прокуратурата. От други три села в Благоевградска област има сигнали за това, че кметовете на населените места агитират за определени политически партии и личности.

Става дума за селата Дебрене, общ. Сандански, село Годлево, общ. Разлог и село Марикостиново, общ. Петрич. Сигналът от село Годлево вече е проверен, като според председателят на Секционната избирателна комисия, подадената информация не кореспондира с истината. Другите два сигнала се проверяват в момента. Също водеща политическа сила у нас е подала сигнал за това, че в секция № 38 членове на СИК са в съвместно съжителство, като според правилата същите нямат право да са в една комисия.

Подобен сигнал има и от село Плетена, общ. Сатовча, където е установено, че общински съветник е член на СИК, което е против правилата. Сигнал е подаден и във връзка със секция в село Баня. Политическата партия, сезирала РИК – Благоевград, твърди, че служител на МВР, който има ангажимент по охраняване на секцията, я е напуснал около 10 часа без да има основателна причина за това. По още два сигнала за нарушения работят от Районната избирателна комисия. Те са свързани с разлепени агитационни материали до училища в Благоевград за кандидат за народен представил.

Единият сигнал вече е проверен. Установено е, че плакатите до 2-ро училище са премахнати.

Другият сигнал се проверява. Във връзка с противоепидемичните мерки също има подадени сигнали. Граждани са сигнализирали, че членове на СИК-ове не носят маски, покриващи носа и устата. Граждани също си позволяват да влезнат без маска, поставена на лицето. По отношение машинното гласуване, то към момента единствено проблем е отчетен в секция № 77 в Благоевград. Там машинното гласуване е прекратено, поради технически проблем, който няма как да бъде отстранен. Осигурени са достатъчно бюлетини.

А иначе избирателната активност в Благоевградска област е сравнително ниска. До 12.00 часа правото си да гласуват са упражнили едва 17.22 % от близо 314 хил. души по списъци. Най-висока остава избирателната активност в Благоевград – 29.22, а най-ниска е в Благоевград – 11.

В останалите общини процентите са както следва: Белица – 27.64; Гоце Делчев – 18.44; Гърмен – 18.78; Кресна – 28.03; Петрич – 14.60; Разлог – 24.45; Сандански – 18.94; Сатовча – 16.03; Симитли – 26.39; Струмяни – 24.29; Хаджидимово – 23.00 и Якоруда – 20.78./ е 79 нюз/

Добавете Вашия коментар

TOP