Риболовът събра полицаи и пожарникари по поречието на река Струма

06 Декември 2016 | 09:13
0 коментара
Общество
Риболовът събра полицаи и пожарникари по поречието на река Струма

Рибарите от Благоевград цяла събота мятаха въдици по поречието на Струма в търсене на предпразнична слука. Местни полицаи и пожарникари се наредиха по брега с надеждата да хванат голям шаран за никулденската трапеза, но големите риби все им се изплъзваха заради бистрата вода и в крайна сметка за празника ще се наложи да се задоволят със скобар, който по това време е в изобилие и с големи размери.

За бившия полицай Стоян Къосев-Хуби риболовът носи голямо удоволствие като хоби, но признава, че често си тръгват с празни кофи и малко разочарование: „Аз съм риболовец от 40 години, досега най-голямата риба, която съм улавял, е 20-килограмов сом на логодажкия язовир „Стойковци“, а от река Струма съм вадил 6-килограмов шаран, това е рибата, която ми е най-вкусна, но тази година ще се наложи да хапваме скобар, която също е от семейство шаранови, защото нивото на реката е спаднало с 10 сантиметра и водата е толкова бистра, че се вижда дъното, а големите риби се ловят в мътна вода. Сега при тези условия не използваме бял червей за стръв, защото в бистра вода рибите кълват на троха.

Ще приготвя скобара по една специална домашна рецепта, която прави вкуса му превъзходен: рибата се филира със специален нож и се отстраняват всички кости, филетата се полагат на дъното в йенска тенджера и се добавят кромид, моркови, грах, кисели краставички, една лъжица лютеничка, черен пипер и дафинов лист за аромат, след това се нарежда втори ред филета и се заливат със зехтин или олио. Пече се около два часа в предварително загрята фурна и се гарнира с пресен лимон. Това е нестандартна, но доста вкусна рецепта, която превръща рибата в изтънчено ястие за гастрономи, защото зеленчуците й придават още по-богат вкус и я правят сочна. Но ако на някого не му се занимава с толкова приготовления, може просто да си подготви филенцата, да ги потопи в лимонов сок и да си ги изпържи на тигана с малко зехтин.

Аз вярвам в поверието, че на никулденската трапеза е хубаво да сервираме люспест шаран, защото това е жертвената риба, която се счита за слуга на светеца, носи благополучие и берекет на семейството през цялата година, дори е хубаво да се слага по една люспа в портмонето, на пари е. Това съм го чувал от старите рибари, които ни учиха как да държим въдицата, когато бяхме малки“, обяснява с охота Кьосев.

„Като полицейски служител бях разпределен към РДВР - Кюстендил, но след зрелищна акция, в която арестувахме за рекет и изнудване Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви, поръчково ме уволниха от работа. След този крайно неприятен случай аз си разработих собствен бизнес в Благоевград и благодарение на това сега имам доста свободно време да съм по реката, нали хората казват: „Всяко зло за добро“. Но признавам, че е по-евтино да си купиш риба от магазина, защото ако сметнем разходите за гориво, стръв и консумативи, понякога уловът не оправдава средствата, особено в дните, когато се прибираме вкъщи с празни кофи. За редовните рибари е голям срам да ходят да си купуват риба от магазина.

С другарите ми сме много запалени по това хоби, спомням си, че преди години с моя добър приятел Славимир Андонов създадохме собствено предаване за риболова, което кръстихме на мое име „Хуби Ти Ви“ . Заснемането ставаше директно на открито и до днес избухвам в смях, като се сетя какви пези правихме по Бистрица и Струма. Интересното при нашата група е, че по стар обичай каквото уловим на Никулден, го връщаме обратно в реката, дори да хванем огромна риба, подаряваме й живота и не си я носим вкъщи, защото легендата разказва, че на този ден, ако не проявим уважение към водните обитатели, Св. Никола, повелителят на рибите, ще се разгневи на риболовците и няма да имат сполука през следващата година.

На Никулден ще се съберем с колегите рибари, ще си направим скара сред природата, а менюто ни ще включва печена риба и бяло вино“.

Запаленият риболовец Венцислав Костадинов е служител в „Обществен ред“ към ІІ РУП в Благоевград и разказва с ентусиазъм за живота на рибаря: „Ние, рибарите, сме много благи хора и големи веселяци, защото винаги сме сред природата и в близост до водата, която успокоява нервите и изсмуква натрупания негативизъм. От 35 години практикувам това хоби и знам, че реката носи усещането за спокойствие и идилия, затова през почивните ми дни редовно съм тук. Вчера хванахме 5 големи риби, а днес до обяд само две - скобар и клен. Откровено казано, аз съм само риболовец, не съм като приятеля ми Хуби - рибоядец /смее се/. Много съм доволен, че съпругата ми работи в сферата на търговията, защото всеки ден е ангажирана, и аз разполагам с повече свободно време да се отдавам на хобито си, без да ми прави забележки, че постоянно съм по реката. Но често съм се чудил, докато ние мятаме въдиците, какво ли правят жените ни в свободното си време, нали знаете рибарските вицове... да се плаши човек“, подхвърля със закачлива ирония Венцислав.

Към тях се присъедини и младият рибар Деян - огнеборец в благоевградската пожарна, който също гони през целия ден никулденската слука.

В духа на годинашкия празник благоевградските търговци традиционно вдигнаха цените на рибата по магазините. Най-евтините риби и тази година са каракудата /таранка/, която се предлага по 2,50 лв./кг, и морската скумрия - за 4,79 лв./кг. Най-скъпите са охладената пъстърва, която върви по 9,50 лв./кг, риба хек - 6,60 лв./кг, и живият шаран - за 6,50 лв./кг. Оказа се, че едно 3-членно семейство може да се нахрани с риба за Никулден най-малко за 20 лева.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP