РЕТРО: Пирин Благоевград 1980/1981

27 Април 2020 | 09:05
0 коментара
Спорт

В условията на пандемията и изолация от COVID-19, Pirinsport.com ще ви върне отново назад във времето. С 40 години , с още една уникална публикация и снимка. Този път тя е на благоевградския Пирин от паметния сезон 1980/181. За първи път в своята история Пирин играе финал за Купата, за първи път Пирин изпада от А група.

Начело на отбора е Серги Йоцов. В този сезон буквално се извършва и смяна на поколенията. Пирин завършва на последното 16-то място с 26 точки. С точка повече изпада и Миньор Пк, а също с 27 точки оцеляват Ботев Враца,Беласица и Сливен. Орлетата имат само 10 загуби, но правят цели 14 равенства/ рекорд/ и това натежава...Още през следващия сезон , под ръководството вече на Васил Методиев Пирин се завърща в А група.

На 5-ти май 1981 година за първи път Пирин играе и финал за Купата на Съветската армия срещу Тракия Пловдив/ сега Ботев/  на националния стадион "Васил Левски". Това е последния сезон ,в който все още няма купа на България. Пред повече от 20 000 зрители , под проливен дъжд и наводнен терен орлетата падат с 0:1. Единственият и победен гол бележи Митко Аргиров в 43-тата минута. Главен съдия на финалната среща е Йордан Жежов.

Ето и съставът на Пирин във финала: Хр. Христов, М.Андреев,Кр. Безински,Д.Тасев, Й.Самокомлийски/ 61- Р. Стойчев/,Й. Мурлев,К.Кабранов, Ив. Петров,В. Попов,М. Стоянов и Хр. Денчев.

Пирин спорт

Добавете Вашия коментар

TOP