Респираторен вирус и грип „А“ напълни детско отделение в МБАЛ „Иван Скендеров“

03 Януари 2023 | 07:56
0 коментара
Общество
Респираторен вирус и грип  А  напълни детско отделение в МБАЛ  Иван Скендеров

Разпространението на вирусните инфекции сред децата продължава да се покачва. Педиатричното отделение на МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев е било пълно по празниците.

„Имаме много болни деца с доказан грип „А“ и респираторен синцитиален вирус (RSV). Включително и на днешното ми дежурство приехме за болнично лечение дете“, заяви за „Струма“ зам. директорът на лечебното заведение д-р Ангел Тонгов, който е и завеждащ детско отделение.

Симптомите на болните и клиничната картина при грип „А“ включват главоболие, повишена температура, треперене, кашлица, възпалено гърло, хрема, отпадналост, умора, мускулни и ставни болки. Особеност на грипа през тази година е, че атакува предимно деца във възрастовата група 5-14 г., следват групите на децата до 5-годишна възраст и юношите. Грипът се лекува с традиционните средства, а при по-тежко протичащо заболяване или при риск да настъпи усложнение – и с антивирусни препарати. Симптомите на RSV са като при силна настинка – хрема, кашлица, висока температура, хрипове, учестено дишане, като  респираторната инфекция е и най-честата причина за бронхиолит и пневмония при бебета под 1 година. Тези състояния причиняват подуване на белите дробове, което може да доведе до запълване на дихателните пътища със слуз, затрудняващо дишането. Лечението е симптоматично, като антибиотици се предписват при бактериална инфекция. Вирусът се пренася чрез аерозолни капчици от кашляне и кихане на заразен човек, както и при директен контакт от човек на човек или при контакт със замърсен предмет, като дръжка на врата или играчка.

Иначе ситуацията около Нова година е била изключително спокойна за дежурните медици във ФСМП – Гоце Делчев, тъй като не е имало нито едно спешно повикване. На 1 януари в Спешния център са извършени общо 11 амбулаторни прегледа, повечето от които са били на възрастни с паник атаки.

Добрата новина е, че в първия ден на 2023 г. в МБАЛ – Гоце Делчев са се родили две деца. Първото новородено е момче, което е изплакало в 13:45 ч. на 1 януари. То е с  тегло 3,300 кг и 50 см. След това в 15:50 ч. на бял свят е дошло момиченце – 2,7 кг и 46 см. И двете бебета са родени по естествен път и са втори рожби за техните майки, съобщи за „Струма“ д-р Мария Герова, началник на АГО в болницата. Към момента в родилното отделение има общо 5 бебета, три от старата и две от новата година.

Първото новородено за 2023 г. в МБАЛ – Благоевград  е момче. Бебето се роди на 2 януари в 5:30 ч., като това е трето дете за младата майка от Благоевград, съобщиха за „Струма“ от екипа на АГО.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP