Решиха проблема с фермата в село Влахи

18 Август 2023 | 14:48
0 коментара
Общество
Благоевград
Решиха проблема с фермата в село Влахи

Фермата  и животните на братята Сидер и Атила Седефчеви  остават в село Влахи,  но каракачанските  кучета трябва да се отглеждат на безопасно място и да бъде почистен натрупания  по скатовете  оборски тор. Това стана ясно след проведена среща между кмета на община Кресна, природозащитници и двамата животновъди. 

На срещата фермерите са поели  ангажимент да депонират оборския тор извън село Влахи и да  отглеждат каракачанските кучета по безопасен за хората начин, заяви кметът на община  Кресна Николай Георгиев:

Решението на Общинския съвет за преместване на стадото калоферски кози извън центъра на селото  обаче остава. Точно това породи  вълна от негодувание в социалните мрежи, дори беше стартирана подписка в подкрепа на  Сидер и Атила Седефчеви, които спасиха от изчезване най-старите български  породи.

Според общинската наредба  броят на животните, отглеждани в регулацията на  населените места, е до пет.  Законът за ветеринарно - медицинската дейност  обаче  не предвижда такава забрана за животновъдните ферми. Затова и братя Седефчеви обжалват решението на ОбС.

Добавете Вашия коментар

TOP