Решено: София ще даде вода на Перник

28 Януари 2020 | 15:07
0 коментара
Общество

С 56 гласа "за" и един въздържал се в лицето на Волен Сидеров, Столичният общински съвет прие спасителния план на държавата за преодоляване на водната криза в Перник.

Предложението на правителството е градът да се снабди с вода от язовир "Белмекен", през "Бели Искър" и водопреносната мрежа на столицата. Така бедстващият миньорски град ще получи вода за питейни нужди с изграждането на 13.5 км трасе от Мало Бучино до квартал "Мошино".

Темата предизвика разпалена дискусия, която продължи 3 часа.

Основното искане на политическите формации беше да се дадат гаранции за това, че няма риск столичани да останат без вода, да се даде гаранция, че водната система на града ще издържи на натоварването, както и имат уверението, че "Рилският водопровод" може да се използва за тези нужди.

Вчера от "Софийска вода" увериха, че той е в добро състояние и аварии по него има по 2-3 пъти в годината. Въпреки притесненията си, общинските съветници дадоха своя глас в подкрепа на доклада на Прошко Прошков и Георги Георгиев.

"Радвам се, че това по един толкова важен, съществен и отговорен въпрос днес Общинският съвет гласува с почти пълно мнозинство. Имаше сериозни дебати, имаше разбира се и много политически спекулации, включително внушения и лъжи, но най-важното е това да можем, гарантирайки водата на София, да помогнем на хората, които са в криза само на 30-40 километра от София", коментира Фандъкова дебата и решението на местния парламент.

Фандъкова посочи, че в бъдеще предстои работа, много сериозен контрол, предстои непрекъснато да се дава информация на гражданите на София, за да бъдат спокойни, че водоподаването в столицата няма да бъде застрашено.
"Тепърва ще наблюдаваме и следим целия процес. При най-малкия риск за водния баланс на София да може да се преустанови подаването към Перник", увери тя.
Столичният кмет посочи, че в зала е чула много лъжи, като най-голямата, според нея е, че предложението е утре да започне експлоатацията на язовир "Огняново", в който водата била радиоактивна.

"Дали е, или не е, факти няма. По този проект работим отскоро и съм възложила да се направи проучване дали е възможно и ако е възможно, държавата да гарантира, че ще финансира този проект за допълнително водоснабдяване на София в дългосрочен план. Надявам се по този въпрос да няма повече спекулации", уточни тя и каза, че след дълги години на спор чия е собствеността на язовир "Бели Искър", най-накрая са осигурени и средства от държавата за ремонта на язовирната му стена.

Фандъкова обяви още, че ще иска гаранции от държавата, че всички допълнителни инвестиционни разходи ще бъдат направени с държавни средства. "Ще искаме тя да гарантира това", подчерта Фандъкова.

На питането на "Демократична България" защо не е сложила подпис под доклада за решението да се пренасочи вода от язовир "Белмекен" към Перник, тя каза, че общинският съвет е концедент на договора със "Софийска вода".

"Аз съм застанала с моята отговорност за това, което предлагам и гарантирам. По отношение на подписите, това са правни въпроси, които могат да разсъждават по тази тема. Аз заставам с името и лицето си, за да може да помогнем на едни хора, които бедстват", заяви столичният кмет и подчерта, че в момента не е важно, че кметът на Перник е от друга политическа партия, а е важно да се гарантира водата на гражданите.

Фандъкова коментира и изказването на заместник-председателя на СОС от БСП Милка Христова, която изказа притеснения, че поради влошеното финансово състояние на пернишкото ВиК дружество, то няма да бъде в състояние да закупува количества вода от "Софийска вода", каквото се предвижда в приетия доклад.
"Няма как столичани да платят дълга на перничани. Това е абсурд и не може да се случи", заяви тя.

Методи Лалов от "Демократична България" каза, че не са имали ход да не подкрепят перничани в тази тежка криза.

"В тези 10 дни искахме ясни заявки от конкретни длъжностни лица и от държавата, които да носят отговорност. Не получихме такива. Видяхте, че няма нито един подпис от кмета, от министрите, които са отговорни и държавни експерти, които да застанат зад определен проект и да дадат гаранции, че няма да се случи нещо, което да застраши както софиянци, така и Перник. Имаме едно предложение от Министерски съвет, това е просто искане и един доклад, който приписва на концесионера "Софийска вода" няколко страници. Днес ние разписахме празен лист на г-жа Фандъкова и министрите за тази криза. Отговорността за в бъдеще е категорично тяхна", отсече Лалов и увери, че те подкрепят перничани, но ако нещо се случи ще е в резултат на безхаберие и невъзможността да управляват.
Той добави, че в криза нещата трябва да се случват по правила, а не както дойде, за да не се създаде нова или по-голяма криза.

"Ние сме подозрителни към власт, която не върши работата", аргументира се Лалов и добави, че няма как да знае дали нещо ще се случи, тъй като няма анализ на това колко ще струва изграждането на връзката, а също така и не разполагат с разписан план или документ, който да им покаже какво става с водопреносната мрежа.

Общинските съветници отхвърлиха и предложението на Борис Бонев "Софийска вода" да представи план за действие при сериозна авария на "Рилския водопровод". За сметка на това съветниците подкрепиха искането концесионерът да дава ежеседмични, а не месечни отчети за водните ресурси, с които разполагаме. 

Добавете Вашия коментар

TOP