Решено: Приемаме еврото от 2024 година, цените стават в евровалута 9 месеца по-рано

27 Май 2022 | 17:24
2 коментара
Бизнес
Решено: Приемаме еврото от 2024 година, цените стават в евровалута 9 месеца по-рано

Правителството одобри оперативния план за приемане на еврото, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в Министерски съвет. Той предвижда от 1 януари 2024 страната ни да започне да използва официалната валута на ЕС. По-рано премиерът Кирил Петков обяви, че предстои кабинета да гласува плана. “Това е важна отправна точка за България и нейното развитие”, категоричен беше той преди заседанието.

“Предстоят редица законодателни промени, в това число и промяна в Закона за БНБ. Процесът продължава в парламента”, каза Василев.

Той припомни, че България де факто вече е приела еврото през Валутния борд. “Планът е публичен от юли месец 2021 г. Предвидено е три месеца преди въвеждането и девет месеца след въвеждането цените да се публикуват и в лева, и в евро, за да не може недобросъвестни търговци да повишават цените от превалутирането”, напомни вицепремиерът. “Еврото ще бъде прието на настоящия фиксиран курс. За търговците е предвидено да имат двойна каса, която да бъде в двете валути за един месец”, обясни още Асен Василев.

По-рано коалиционните партньори от “Има такъв народ” се обявиха против приемането на плана, защото не са изготвени нужните планове. “На двата коалиционни експертни съвета, ние се договорихме преди да влиза тази точка да имаме анализ на ефектите от въвеждането на единната европейска валута. Този анализ трябваше да бъде изготвен между Министерството на финансите и Българската народна банка и съответно трябваше да включва основните промени, ползи, разходи и всички предизвикателства, които стоят пред страната ни за въвеждане на еврото в България“, посочи депутатът от ИТН и председател на бюджетната комисия Любомир Каримански.

Добавени коментари

Блг публикува:
27 Май 2022 | 19:44
Е това е промяната - бедните по-бедни, американците по-богати.. търпи българино, заслужаваш си съдбата
Въведете име... публикува:
27 Май 2022 | 18:17
Това трябваше да стане с референдум, а не по решение на шайка ИЗМАМНИЦИ! Май ще има тояга*.

Добавете Вашия коментар

TOP