Решено! Отпускат по 300 лева на ученик

14 Юни 2023 | 09:43
0 коментара
Бизнес
България
Решено! Отпускат по 300 лева на ученик

Родителите на учениците, записани във втори, трети и четвърти клас, ще получат еднократна финансова помощ в размер на 300 лева за учебната 2023/2024 г. Това гласува вчера комисията по бюджет и финанси при приемането на второ четене на втория удължителен закон на бюджет 2022.

Предложението бе на Министерството на финансите, то бе припознато и внесено като текст от депутатите от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) Венко Сабрутев и Георги Ганев.

От социалното министерство обясниха, че помощта се дава на два транша – първата половина първия срок, другата половина – втория. Така че през настоящата година ще бъдат дадени по 150 лева на ученик. Заделеният за целта ресурс в бюджета е 23,4 млн. лв. Парите ще бъдат насочени към 156 000 деца от трите випуска. Заявлението за получаването на помощта се подава сред записване на детето в съответния клас.

 

Отхвърляне

Депутатите обаче отхвърлиха аналогично предложение на Корнелия Нинова и група депутати от БСП. Техният текст гласеше на учениците, записани във втори, трети и четвърти клас да се отпусне същата сума като за първолаците и осмокласниците, което също е равно на 300 лева. Отхвърлянето на този текст ядоса Румен Гечев от БСП, който заяви: „Щом предложението на БСП няма да се приеме, ще обсъждаме „Барселонагейт“ в парламента!“

Депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров пък поиска да се въведе подоходен критерий за помощта и това да се обсъди в пленарна зала.

В удължителния закон бе закован и размерът на минималната пенсия от 1 юли – 523,04 лева. Предложението бе на МФ във връзка с предстоящото увеличение на пенсиите с 12% от началото на следващия месец и припознато отново от Венко Сабрутев и Георги Ганев.

Депутатите приеха и поисканото от МФ размразяване на фискалния резерв, но сложиха ограничение да не се пипат парите в Сребърния фонд.

Добавете Вашия коментар

TOP