Решено от 1-ви Декември: Държавата ви дава по 11 963,25лв., за да си смените старата кола

03 юли 2022 | 12:09
1 коментара
Решено от 1-ви Декември: Държавата ви дава по 11 963,25лв., за да си смените старата кола

Който смени старата си кола с електрическа, ще има възможност да получи от държавата 6135 евро помощ за покупката на новото возило.

Паричната помощ е предвидена в новата програма “Околна среда”, пусната за обществено обсъждане, преди да бъде изпратена до Европейската комисия, пише 24 часа

По-конкретно стимулът ще бъде в размер от 30% от стойността на електромобила, но не повече от 6135 евро. Общата помощ е в размер на 60 млн. евро, като средствата ще се набавят чрез финансови инструменти.

Тя обаче е само за граждани, живеещи в общини с мръсен въздух, които ще трябва да предадат за рециклиране високоемисионните си дизелови коли с категория пре-евро или евро 1.

Идеята е да се подобри качеството на атмосферния въздух. Със същата цел ще се подкрепя и въвеждането на зони с ниски емисии в градове с лошо качество на въздуха и проблеми с трафика.

Освен това до 2029 г. трябва да са подменени отоплителните уреди на твърдо гориво в 100 хил. жилища. Те ще бъдат избрани според големината на доходите, помощи за отопление и ефективност на инвестициите. Малка пилотна процедура ще насърчи използването на възобновяема енергия, водород и други иновативни алтернативи, където е приложимо.

Като цяло спестените емисии на фини прахови частици трябва да достигнат до 1650 тона на година. За това ще допринесе и допълнително озеленяване, както и модернизация на станциите за мониторинг.

Общо 1,835 млрд. евро иска България по новата програма “Околна среда” (ПОС), която е със срок на действие до 2027 година. Подмяна и реконструкция на съществуващата ВиК мрежа е друга от основните цели на програмата и е единствената задача, заложена в приоритет “Води”. Необходимите инвестиции за отрасъла са около 2,88 млрд. евро, което надхвърля значително финансирането чрез европейските фондове, се посочва в документа.


Колев публикува:
04 юли 2022 | 10:21
Вече има стотици излъгани в София, които смениха отоплителни си уреди от въглища и дърва на пелети "безплатно" и сега се чудят откъде да вземат пари за да си купят пелети, които от есента са с двойна и тройна цена и заминават в пъти отоплението на ток, дори се приближават към това на газ ... за пелетите за разлика от газта и тока няма компенсации или задържане на цената и се ока,ва, че държавата лъже на едро хората, като ги кара да сменят кон за кокошка. Още по-лошо е че никой от властта не обръща внимание на производството и търговиятата с пелети, където се въртят стотици милиони, дървената "мафия" изкарва на наш гръб огромни пари... Явно политиците се топлят на ток и затова само него задържат като цена..

Добавете Вашия коментар!

АНКЕТА

Одобрявате ли връщането на маските заради Ковид вълната?