Рентгенологията в Разлог спира 24-часовите дежурства, 60% от персонала с коронавирус

16 Ноември 2020 | 15:15
0 коментара
Общество

Учениците от 5-и до 12-и клас в училищата в община Разлог преминават към дистанционна форма на обучение от днес до 29 ноември включително. Заповедта е факт след заседание на кризисния щаб към община Разлог и съгласуване с РУО – Благоевград. До това решение се е стигнало заради непрекъснато увеличаващия се брой заболели на територията на областта и в частност в община Разлог.

Кметът инж. Красимир Герчев е категоричен, че предвид заболеваемостта в областта, която вече надхвърля почти петкратно нормата от 120 на 100 хил. души и е преминала 500 болни на 100 хиляди, най-разумно е да се вземат мерки и да се направи опит да се ограничи разпространението на вируса. Другата причина е натовареността в МБАЛ – Разлог, където ситуацията също е доста притеснителна, което е принудило управителя на лечебното заведение д-р Божидар Велев да направи предложение за взимане на по-сериозни мерки. 

„Тежка е обстановката и доста притеснителна. В МБАЛ – Разлог всичко е пълно. Има болни лекари, болен персонал, лекари от други отделения дават дежурства при Ковид болните. Над 75 души в момента са настанени за лечение в болницата и още 11 чакат за приемане. По училищата също има заболели учители и при това положение не можем да чакаме повече. Нормата на заболеваемост спрямо посочената в заповедта на министъра е в пъти по-висока за областта. За мен това е достатъчно, за да вземем такова решение. Д-р Джупанова от РЗИ също е на мнение, че този критерий е достатъчен. За мен здравето на хората е на първо място“, коментира Красимир Герчев.

Допълнителни временни противоепидемични мерки, които ще бъдат в сила до 31 декември, бяха въведени на територията на общината със заповед на кмета от петък. Със заповедта се отменят всички общински мероприятия с масов характер както на закрито, така и на открито на територията на цялата община. Отменят се и всички празнични събития, в т.ч. сватби, кръщенета, годишнини, чествания. Изключение има само на организираните за подписване на граждански брак при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Отменят се и всички културни и развлекателни прояви, в т.ч. театри, концерти, сценични прояви, репетиционни дейности от танцовото, актьорското и музикалното изкуство на закрито и шествия, както и всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен характер за подготвителните групи на закрито.

Всички обекти, предлагащи услуги на граждани, освен задължителните дезинфектанти на входа са задължени да създават организация за контрол на входа на обекта по отношение броя на влизащите лица и носенето на защитни маски за лице.

Работното време на заведенията за хранене и развлечения е съобразно заповедта на министъра, а именно до 23.30 часа.

Кметът Красимир Герчев е категоричен, че компромиси за съкратеното работно време няма да се правят за предстоящия студентски празник на територията на община Разлог.

„Предвид ситуацията в лечебното заведение не можем да си позволим компромиси. Натискът е голям, от всички общини пристигат болни, а заради заболелите медици разполагаме с ограничен брой специалисти. Ситуацията е сериозна и няма да има компромиси“, каза градоначалникът.

В същото време д-р Елена Рускова-Манова, завеждащ отделението по рентгенология, официално обяви, че поради кадрови дефицит отделението спира работа с амбулаторни пациенти в дните събота и неделя, и в часовете от 19:30 до 7:30 за делничните дни. За тези часови интервали и дни са подсигурени лаборант и лекар на разположение за повикване само за спешни и стационарни пациенти към МБАЛ – Разлог.

Причината е, че 60% от персонала в отделението е заболял и е невъзможно за се осигурят непрекъснати дежурства. Реално в момента на терен е само един лекар – завеждащият д-р Рускова-Манова и 4-ма лаборанти, останалият персонал – четирима лаборанти и един лекар, са с коронавирусна инфекция и не са на работа.

Депутатът д-р Е. Тончев, който още от март месец е доброволец и помага на колегите си в борбата с коронавируса, заради проявени симптоми се е самоизолирал до излизане на резултатите от PCR теста. В помощ на наличния персонал има и двама новозавършили лаборанти, които са по програма от Бюрото по труда

„Надяваме се ситуацията да е временна. Моля се  работещите в отделението да удържат здравословно и физически, а заболелите да се върнат скоро на работа”, каза д-р Рускова-Манова и сподели, че временната промяна в организацията на работа в отделението е, за да може да се предпази физически персоналът, доколкото е възможно./струма/

Добавете Вашия коментар

TOP