Ректорът на ЮЗУ “Неофит Рилски” проф. Борислав Юруков проговори за заплатата си

25 Август 2020 | 08:51
3 коментара
Общество

Ректорът на Югозападния университет “Неофит Рилски” проф. д-р Борислав Юруков изрази своята позиция относно появилата се в някои медии информация за размера на месечната му заплата през 2019 г. Според публикациите проф. Юруков е получавал близо 16 000 лв. месечно възнаграждение.

Сензационната новина породи много коментари, които провокираха отговора на ректора. Позицията му бе публикувана в сайта на университета. Публикуваме я без редакторска намеса:

В последните дни в някои национални и регионални медии се появи информация, свързана с размера на заплатата ми като ректор на Югозападния университет „Неофит Рилски“ и състоянието на университета. Нямаше да взема отношение, ако информацията касаеше само личността Борислав Юруков, но публикациите внушават неверни твърдения, свързани с институцията Югозападен университет „Неофит Рилски“. Затова дължа този отговор на студентите, докторантите, преподавателите, служителите и партньорите от страната и чужбина.

Трябва да отбележа, че единствените представители от университета, именатана които по един или друг начин бяха включени в тези информационни емисии са проф. Антони Стоилов, проф. Иван Мирчев и проф. Георги Апостолов, кандидати за ректор на последния избор. Това очевидно показва кой конструира и продуцира така наречената „новина“.

Размерът на месечната ми заплата бе представен по крайно манипулативен начин, като се използва общата данъчна основа от декларацията ми пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, която не се формира единствено от месечното ми трудово възнаграждение.

В една от медиите се отбелязва, че заплатата на проф. Мирчев в края на неговия мандат като ректор е 5000 лв. и се внушава, като се цитират негови думи, че той не е определял заплатата ми като ректор.

Подчертавам, че през периода на мандата 2015-2019 г. общо заплатата ми за работата като преподавател и като ректор е в размер на 4800 лева, и е определена с трудовия ми договор, подписан от председателя на Общото събрание – проф. Иван Мирчев, в съответствие с изискванията на действащото законодателство. Тя не е променяна до края на мандата, независимо, че заплатите на всички останали преподаватели и служители се повишиха два пъти в посочения период.

Неоснователни и неверни са твърденията на проф. Апостолов, че правилата за организацията на работната заплата са засекретени, както и твърденията на проф. Стоилов, свързани с финансовото състояние на университета, липсата на консумативи и материали за преподавателите и служителите,  и насаждането на страх и заплахи към хората.

Правилникът за организация на работната заплата се приема от Академичния съвет в съответствие с изискванията на Закона за висшето образование. В университета никога не е спирало получаването на канцеларски материали, като това се осъществява по установен ред, който осигурява добра отчетност и отговорно изразходване на средствата. Югозападният университет е едно от висшите училища с най-голям преходен остатък през годините. Независимо от това, че демографската криза сви броя на обучаваните студенти във всички висши училища, че през мандата заплатите бяха увеличавани два пъти, и че университетът има един от най-високите коефициенти за прослужено време – 1,7%, както и това, че преподавателите и служителите в Югозападния университет имат може би най-високите социални придобивки от всички висши училища, преходният остатък в края на мандата беше увеличен. Да се говори за липса на пари в университета е напълно безпочвено.

Манипулативни са и твърденията за заплахи в университета. Напротив, след 2015 г. бе възстановен плурализмът, диалогът и спокойната работна атмосфера. Това беше потвърдено в изказванията на колеги по време на Общото събрание в края на мандата.

Свободата на словото е конституционно установена във всяко едно демократично общество и всеки би могъл да изкаже мнение по всеки един въпрос. Важно е обаче позицията да бъде обективна, а не тенденциозна, и да представя фактите такива, каквито са.в.Струма

Добавени коментари

Към аритметичната логика публикува:
25 Август 2020 | 17:09
За какъв специалист го спрягаш този кукундрел? Освен специалист по чашката, комисионната и подлизурството този не става за друго. Навремето киснеше в "Операта" и дебнеше да докопа някоя доставка, за да прибере комисионна!
Аритметична логика публикува:
25 Август 2020 | 15:49
Относно твърдението, “че през периода на мандата 2015-2019 г. общо заплатата ми за работата като преподавател и като ректор е в размер на 4800 лева, и е определена с трудовия ми договор, подписан от председателя на Общото събрание – проф. Иван Мирчев, в съответствие с изискванията на действащото законодателство. Тя не е променяна до края на мандата, независимо, че заплатите на всички останали преподаватели и служители се повишиха два пъти в посочения период.” може да се направи следният коментар: 1. В началото на първия си мандат Юруков е доцент, а през 2018 г. става професор. Съответно няма как заплатата му да е останала непроменена в размер на 4800 лв. през периода 2015-2019 г. 2. За същия този период, заплатите в университета са повишавани НА два пъти – веднъж с 5% и веднъж с до 10%, а не са повишени ДВА пъти. Като специалист по математическа логика ректорът НЕ би трябвало да дава невярна и манипулативно поднесена информация в нарочно подготвено писмено становище, а да представя фактите, действително такива, каквито са.
Бай Хой публикува:
25 Август 2020 | 14:09
Този некадърник е прост като папуда и почти толкова крадлив. Не се е сетил като другите ректори поне да разхвърли откраднатото по други пера на декларацията и сега се гърчи как да се оправдае. За никого, работещ в ЮЗУ, не е тайна интригите и далаверите на т.нар. “ректор” и набеден “професор”. По настоящия ЗВО той не може да заема ректорски или какъвто и да е било друг изборен пост, понеже е на 66 години и на временен трудов договор. Повече няма какво да се коментира. Друг въпрос е, че държи на щат пенсионери над 70 години, а уволнява предсрочно преподаватели с много повече качества от него, каго напр. бившия ректор Гюдженов, и оставя катедри с персонал под 7 човека, което е незаконно. Една обективна проверка и пълна ревизия трябва да го прати незабавно и за дълго при бай Ставри в ЦСЗ, а имуществото му, вкл. кооперацията като читалище, отнети в полза на държавата. И не бива да се допусне негови протежета, крадливи и некадърни като него като Марин, да го заместят! А на Куцият дявол Миланов, доносник на ДС, и кохортата му откачалки, да се забрани достъп до ЮЗУ. А Мирчев е с огромна вина за сегашното плачевно състояние на ЮЗУ, понеже той десетилетия дундуркаше некадърника Юруков, направи го "д-р" по методика, доцент по методика, декан на ПМФ, зам. ректор и накрая ректор, докато тоя ренегат не му се изкенза на сурата!

Добавете Вашия коментар

TOP