Рекордно висока цена на българския мед тази година

17 Октомври 2023 | 16:20
0 коментара
Общество
България
Рекордно висока цена на българския мед тази година

 Заради залежала продукция и големи количества вносен мед от Украйна, производители прогнозират цена от над 20 лева за буркан мед. Пчелари от Югозападна България отчитат висок добив на мед тази година.

„Към 10, 15, 20 кг от пчелни семейства. Даже и втори път от някои семейства извадих“, каза Венета Ифандиева – член на УС на „Обединени пчелари“, по БНТ.„Задоволено е положението.

Складовете са пълни, помещенията са пълни. Чакат само реализация“, коментира Георги Петков – производител.Въпреки голямото количество български мед по складовете тази година е възможно цената за буркан да стигне рекордната сума от 22 лева.„Малко е по-скъпо, но понеже и захарта, и лекарствата, които докторът ни дава, те се повишиха.

А трябва да ги третираме, ако не ги третираме, те умират“, каза Венета Ифандиева.„Цената варира от минимална цена 10-12 до към 18-20. Това е реалната цена – около 20 лева. Трябва да се отчете и много, че в природата има разнообразен мед. Много видове мед и не може да се сложи под общ знаменател“, посочи Петков.Според пчеларски организации, до момента у нас е внесен над 650 000 тона мед от Украйна.

Съмняват се, че този мед се изкупува и препродава на българския пазар.„Големите производители, които имат по 1000-2000 пчелни семейства, те го изкупуват и разбирате за какво става въпрос. Качественият мед има 200 вида вещества.

Отделно прополисът е най-хубавият антибиотик, който го има на света“, коментира Венета Ифандиева.Производителите са категорични, че трябва да се засили контролът по качеството на меда, които стига до крайния потребител, защото освен на завишена цена, често се продава и мед, който не отговаря на здравните изисквания.

Добавете Вашия коментар

TOP