Лихвите по влоговете падат при нулев основен процент в България и еврозоната. В същото време лихвите по депозити в БНБ са отрицателни.

В резултат спредът между лихвите по новите потребителските влогове и кредити в левове достигна рекордни нива, сочат последните данни на централната банка.

На годишна база средният лихвен процент по срочните депозити на домакинствата в левове намалява през февруари с 0,63 процентни пункта до 1,38%, а по тези в евро - с 0,89 процентни пункта до 0,94%.

В същото време средната лихва по кредитите за потребление в левове се понижава с 0,47 процентни пункта до 10,32 на сто, а по тези в евро, с 1,74 процентни пункта до 6,75%.

Така разликата между лихвата по кредита и депозита или лихвеният спред в левове достигна 8,94%.

При едномесечния потребителски депозит средният лихвен процент на годишна база вече е едва 0,21 на сто.

От гледна точка на доходността в момента имат смисъл само новите влоговете със срок над 2 години, където средната лихва е 4,21%. И тук спадът през последната година е огромен - с близо 1,5 процетни пункта.

Advertisment
 
You can close Ad in 3 s

Лихвите по-кредитите също намаляват, но с доста по-бавен темп. При жилищните кредити в левове средният лихвен процент спада с 0,85 процентни пункта до 5,36 на сто, а по жилищните кредити в евро, с 0,41 процентни пункта до 5,89 на сто.

На месечна база, спрямо януари, дори има лек ръст в този сегмент, като средната лихва по жилищните кредити в лева се е повишила със 7 базисни пункта.

Лихвените спредове поддържат печалбите банките в България. През януари нетният финансов резултат на кредитните институции намалява с 29% на годишна база, до 85 млн. лв.

В същото време печалбата от лихви се увеличава с 2,7%, до 234 млн. лв. и то въпреки факта, че обемът на депозитите на бизнеса и домакинствата превишава този на отпуснатите им кредити с рекордните 14,7 млрд. лв, а 23,2% от заемите, дадени от банковата система, без овърдрафта, са квалифицирани като лоши и преструктурирани.