Рекорден брой участници се очакват в двадесетото издание на фестивала Симитлия Древната земя на кукерите

30 Декември 2023 | 19:02
0 коментара
Общество
Благоевград
Рекорден брой участници се очакват в двадесетото издание на фестивала Симитлия Древната земя на кукерите

Хиляди кукери ще дефилират на двадесетото издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“. Тази година организаторите очакват рекорден брой участници от цялата страна. В интервю за БТА кметът на Симитли Апостол Апостолов каза, че кукерските групи, които тази година ще се включат във форума, са от цялата България. 

До момента имаме повече от 30 гостуващи групи, заявили участие, като очакваме още формации от всички краища на България, разказа Апостолов.

Юбилейното издание на фестивала ще е двудневно - на 13 и 14 януари. За поредна година стадионът в Симитли ще покаже колорита на сурвакарството в страната, както и на местните групи от населените места в общината, която организира събитието. 

До крайния срок за записване очакваме групите да станат около 50, а юбилейното издание на фестивала привлича все повече хора и ще е сред най-грандиозните събития в региона, каза още Апостол Апостолов. 

Кукерството в Симитли има своите традиции още от миналото, но по времето на социализма преобличането и изпълняването на тези ритуали хората правеха до голяма степен инкогнито, допълни кметът. От 2003 г., когато става градоначалник, местните хора изявяват желание тази традиция да е организирана, с което се превръща във фестивал.

„Местните групи излизат на Сурва по традиция на 1 януари, но решихме фестивалът да е и с гостуващи кукери, с групи и от чужбина, като първоначално бе определена датата 14 януари“, разказа Апостолов. Впоследствие се взима решението „Симитлия – Древната земя на кукерите“ да се провежда всяка втора събота на януари, а поради големия интерес в последните години е двудневен.

От 2003 г. фестивалът неизменно се прави, а от година на година групите се увеличават, расте и неговата популярност, тъй като местните хора са закърмени с обич към родния край, към българския дух и традиции, посочи кметът. 

„Още в самото начало на нашия фестивал идват групи от традиционно силни региони в кукерството, например от районите край Карлово, Ямбол, Перник, както и участници от Гърция и Република Северна Македония. Форумът ни става все по-голям, с все повече групи и зрители“, коментира още Апостолов. 

В миналото местните хора, пазещи тази традиция, са обикаляли страната, най-вече района на Карлово, за да откриват животни и кожи за изработка на костюмите. С годините много от тях започнаха да отглеждат необходимите породи тук, разказа още Апостолов. 

И година на фестивала ще бъдат представени не само уникални костюми от региона и от цялата страна, но и изконни обичаи, които ще разиграе всяка от сурвакарските групи, дефилираща на стадиона в Симитли, допълни кметът. БТА

Добавете Вашия коментар

TOP