Рекорден брой участници на провелия се фолклорен фестивал “Свири ми се, пее ми се, оро ми се игра“ в с. Баня

14 Септември 2023 | 13:25
0 коментара
Култура
Благоевград
Рекорден брой участници на провелия се фолклорен фестивал  Свири ми се, пее ми се, оро ми се игра  в с. Баня
Село Баня, община Разлог, посрещна рекорден брой участници, самодейци и любители, пропътували стотици километри, за да се качат на сцената, да покажат парченце от своя фолклор, а всички ние да подредим пъзела наречен “България“.
На 9-ти септември жителите и гостите на Баня се събудиха от звуците на Гайдарски състав към НЧ “Братя Миладинови“, град София, а улица “Трета“ се превърна в килим, по който премина дефилето от площада до сцената на Старата Българска (Римска) баня.
Официалното фестивалът беше открит от г-жа Магда Първанова – кмет на село Баня.
“Щастлива съм, че днес Баня Ви посреща с празнично настроение, много усмивки и слънце.Нека българският дух, съхранен във фолклора, пребъде!“, започна вълнуващото слово на кмета.
“Нека младото поколение остарява, носейки в сърцето си фолклора и българските традиции. Нека предава на децата си родолюбивия огън, който винаги да гори в Баня!“, завърши г-жа Първанова.
Може да бъде изображение с 4 души
Официални гости на откриването бяха: инж.Венцислав Гърменов – ВРиД кмет на Община Разлог, г-н Иван Гюров- зам.-кмет по икономически и правни въпроси и г-жа Гергана Колчева – Фарфарова зам.-кмет по социални дейности.
Вторият ден на фестивала започна с дефиле под звуците на Младежка Гушанска духова музика от село Замфирово.
През двата фестивални дни видяхме красотата на българския фолклор, вплетен в песните, танците и обичаите.
Видяхме пъстрите носии, красивите накити, издаващи културата на населеното място, от което пристигат съответните гости!
В сърцето на Югозападна България от ранна утрин до късна вечер се свири, пя и игра! Заедно се убедихме, че по-красиво, по-стойностно и по-докосващо от българското ни – няма!
Жури – екип от професионалисти в своята област – Д-р Мариана Манолева, г-н Александър Седевчов и г-н Мартин Влахов определиха кои от съставите да си тръгнат с награди.
Екип от доброволци – отговорници посрещаха всеки състав – по стара българска традиция с питка и мед така, както трябва да се посрещнат скъпите гости, такива са за нас всички участници!
Благодарение на сплотеността и професионализма от страна на организаторите, журито и всички доброволци, фестивалът дава заявка да се провежда в 3 дни и да постави Баня на една “сцена“ с най-добрите форуми, представящи фолклорната красота на нашата страна!
Специален гост на фестивала тази година беше Алекс Бучкова, а след нея започна най-вълнуващата част – награждаването. Журито отличи победители в отделните категории.
Наградата на кмета на село Баня отиде при село Алино, общ. Самоков, а наградата на кмета на Община Разлог, инж. Венцислав Гърменов, спечелиха представителите от град Балчик.
“Нека да си пожелаем българските традиции и обичаи никога да не излизат от нашите сърца! Бъдете здрави и благословени”, завърши кметът на Община Разлог, и покани всички на едно хубаво българско хоро.
Може да бъде изображение с 10 души и текстово съобщение
„Свири ми се, пее ми се, оро ми се игра“ – един фестивал, който със своя мащаб и уникалност заслужава своето място на фестивалната карта на България.

Добавете Вашия коментар

TOP