Рекорд в неделя: 6.2% заразени от 2710 проби

27 Септември 2020 | 17:57
0 коментара
Общество

В неделя е регистриран най-високия процент на заразени с коронавирус у нас на базата направените тестове - 169 бяха случая на COVID-19 при направени 2710 проби. Така процентът заразени е най-високият регистриран досега у нас – 6.2%, става ясно от данните на Единния информационен портал.

Междувременно станан ясно, че хората с нулева кръвна група изкарват по-леко коронавируса или изобщо не се заразяват. Има доказателства за влиянието на кръвната група при среща с COVID 19, заяви имунологът доц. Велизар Шиваров пред NOVA, като цитира проучване от Италия и Испания. При генетичния вариант, който определя кръвна група „0” има по-нисък риск, посочи имунологът.

Според Шиваров откриването на ваксина срещу коронавируса би било огромно постижение. Първите регистрации биха могли да се случат в края на тази и началото на следващата година, смята имунологът и допълни, че периодът за набиране на данни е твърде малък за да се получи дългосрочна ефикасност. Контролът ще бъде резултат не само на ваксина, но и на спазване на хигиенните навици, уточни той.

Няма нещо доказано като проста мярка, освен носенето на маска и спазването на дистанция, добави Шиваров. В сезона, в който върлуват не само коронавирусът, но и грипните вируси, имунологът призова да се избягват рискови контакти. Той препоръча и да се прекарва повече време на слънце.

През неделния ден цял клас първолаци от Пазарджик бяха поставени под карантина, заради болна учителка. Русе пък още една група от детска градина в Русе излиза в карантина. 22 деца от градината „Русалка 2“ остават у дома за 14 дни, след като тяхната учителка бе диагностицирана с коронавирус.

Добавете Вашия коментар

TOP