Регионална информационна среща, посветена на климатичното образование в училищата

23 Юни 2023 | 08:06
0 коментара
Общество
Благоевград
Регионална информационна среща, посветена на климатичното образование в училищата

Регионална заключителна конференция по образователния проект “Променяме се с климата” ще се проведе в град Белица на 26 юни от 13,30 часа.

Домакин на срещата е СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Белица, в партньорство със сдружение „Институт за прогресивно образование“ и екологично сдружение „За Земята“.

Присъстващите ще имат възможността да научат повече за осъществените проекти и кампаниите от училищата и учениците. В рамките на дейността училищните проекти и кампании на национално ниво са осъществени 31 инициативи, организирани от 25 образователни институции – училища и детски градини, а участниците в тях са 3011 деца, ученици, учители, родители, експерти.

Темите на проектите и кампаниите обхващат всички сфери, свързани с климатичните промени – околна среда, икономика, градската среда, поведението на хората.

 

Учениците от училището и от община Белица работиха по темите за:

  • намаляване на обезлесяването като създадоха проект за засаждане на типични за района растения
  • изграждането на велоалеи като възможност за намаляване на въглеродния отпечатък като внесоха предложение в Общинския съвет;
  • енергийната ефективност, която помага да се разграничават различни видове и източници на енергия, начините на добиването и използването им и влиянието им върху околната среда
  • промяната в климата и влиянието върху температурата, валежите и качеството на въздуха в населените места.

Важна част от срещата е представяне на изготвения онлайн образователен портал KLIMADAPT, който съдържа изключително разнообразни материали, свързани с промените в климата. Всички материали могат да се използват от граждани, експерти, учители, ученици.

Представители на местната власт, бизнеси, образователни институции, граждански организации, медии, граждани и общественици, са добре дошли за дискусии, свързани с въздействията на климатичните промени върху човешкото здраве, градската и околната среда.

Подобни регионални конференции ще се проведат и в други градове из страната. Повече информация за предстоящите регионални конференции ще намерите на сайта на проекта https://changingwithclimate-bg.org/

Добавете Вашия коментар

TOP